Foto: EPA
Foto: EPA

Približno 150 članov letališkega osebja letalskega prevoznika KLM, ki skrbi za prtljago potnikov, je nenapovedano stavko začelo prvi dan spomladanskih počitnic na Nizozemskem. Zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje. Osebje KLM-ja je zadolženo za približno polovico vse prtljage na tretjem najprometnejšem letališču v Evropi.

Vodstvo KLM-ja je navedlo, da se zaveda preobremenjenosti in pomanjkanja zaposlenih, in zagotovilo, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da najdejo primerno rešitev. Osebje naj bi sicer po navedbah sindikata FNV stavko prekinilo okoli poldneva.

Zaradi stavke so na vstopnih okencih in varnostnih kontrolah letališča Schiphol dolge vrste potnikov. "Terminal je v tem trenutku prepoln. Schiphol poziva potnike, naj ne prihajajo na letališče," so upravljavci letališča sporočili okoli poldneva.

Tisti, ki so jim polete odpovedali, so obstali v gneči na vstopnih okencih železniške postaje, saj so se številni odločili na izbrane destinacije namesto z letalom odpotovati z vlakom. Policija je popoldne zaprla tudi izvoze na avtocesti, ki vodijo do letališča, saj se vrste vijejo že zunaj letališke zgradbe.