Da je v sorodu z zdravnikom, je prvi odkril eden od njegovih otrok, ko je iskal svoje korenine v bazi podatkov DNK. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Da je v sorodu z zdravnikom, je prvi odkril eden od njegovih otrok, ko je iskal svoje korenine v bazi podatkov DNK. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz klinike Isala, je ginekolog Jan Wildschut pri njih deloval med letoma 1981 in 1993, leta 2009 pa je umrl.

Za zdaj je znano, da je s svojo semensko tekočino zaplodil najmanj 17 otrok, še vedno pa preiskujejo, ali jih je bilo morda več.

V ustanovi, kjer je delal, so njegova dejanja označili za moralno nesprejemljiva. Početje ginekologa so v bolnišnici odkrili lani, nato pa so se odločili, da skupaj z zdravnikovo družino in njegovimi otroki zgodbo razkrijejo javnosti, s čimer so želeli spregovoriti o vprašanjih oploditve z medicinsko pomočjo in darovanja sperme.

Otroci naključno odkrili, kdo je njihov oče

Da je v sorodu z zdravnikom, je prvi odkril eden od njegovih otrok, ko je iskal svoje korenine in v bazi podatkov DNK odkril, da je očitno v sorodu z Wildschutovo nečakinjo.

"Nikoli si nismo mislili, da bi lahko bil darovalec on," je za časopis De Stentor povedal eden izmed staršev, ki je želel ostati anonimen. Ginekologa je opisal kot "prijaznega, predanega in poštenega videza".

Drugi ginekolog umetno zaplodil 49 lastnih otrok

To ni edini škandal v postopkih umetne oploditve na Nizozemskem, lani je državo pretreslo razkritje, da je neki drug nizozemski zdravnik v Rotterdamu s svojo semensko tekočino umetno zaplodil najmanj 49 otrok.

Na nizozemskem inšpektoratu so se odločili, da zadeve ne bodo podrobneje preiskovali. Kot so pojasnili, je do teh dogodkov prišlo v obdobju, ko še ni bilo ustrezne zakonodaje, ki bi urejala področje oploditve z medicinsko pomočjo, poroča AFP.