38-letni Baudet je na čelu Foruma za demokratično stranko. Foto: EPA
38-letni Baudet je na čelu Foruma za demokratično stranko. Foto: EPA

Baudet, vodja Foruma za demokratično stranko, je na Twitterju zapisal, da so necepljeni ljudje "novi Judje", tisti, ki "mižijo pred izključevanjem", pa "novi nacisti".

Zaradi njegovih kontroverznih objav so judovske skupine in štirje ljudje, ki so holokavst preživeli, vložili tožbo, češ da omalovažuje holokavst in njegove razsežnosti.

Sodišče je politiku ukazalo, naj v 48 urah svoje objave izbriše, sicer mu za vsak dan grozi globa v višini 25.000 evrov.

Sodnik je razsodil proti Baudetu, ker da je "brezpredmetno užalil žrtve holokavsta in njihove svojce". Prav tako je dobil prepoved objavljanja kakršnih koli podob holokavsta med razpravami o covidnih pravilih in ukrepih na Nizozemskem.

Ni hotel žaliti, zgolj svariti

Baudet je novembra v seriji objav na družbenih omrežjih primerjal necepljene z žrtvami nacističnega preganjanja, potem ko je Nizozemska necepljenim onemogočila dostop do določenih javnih prostorov. 38-letni politik je objavil tudi fotografijo nacističnega koncentracijskega taborišča s pripisom: "Kako je možno, da ljudje ne vidijo, da se zgodovina ponavlja?"

Njegov odvetnik je vztrajal, da njegova stranka s svojimi zapisi ni hotela biti žaljiva, ampak je skušal z njimi zgolj opozoriti, kam lahko pripelje izključevanje necepljenih.

Baudet je razsodbo označil za "nerazumljivo" in "noro" ter že napovedal pritožbo.
V holokavstu, s katerim so nacisti skušali izbrisati judovsko prebivalstvo, je umrlo šest milijonov Judov.