Odstopljeni in novi minister za zdravje, Matt Hancock in Sajid Javid. Foto: EPA
Odstopljeni in novi minister za zdravje, Matt Hancock in Sajid Javid. Foto: EPA

Javid je sporočil, da je "počaščen" nad imenovanjem "v tem kritičnem času". Javid se v vladno ekipo vrača 16 mesecev po odstopu s položaja ministra za finance, ker je zavrnil premierjev ukaz, naj odpusti svojo ekipo pomočnikov. Še pred tem je bil minister za notranje zadeve, zasedel je tudi nekatere druge visoke položaje v vladi.

Ena izmed njegovih prvih nalog na čelu zdravstvenega resorja bo preučitev podatkov pred za 19. julij predvideno odpravo omejitvenih ukrepov v Angliji, ki so jo ta mesec prestavili zaradi vnovičnega naraščanja okužb.

Odstop ministra po objavi posnetka kršenja ukrepov

Hancock je s položaja ministra za zdravje po treh letih odstopil zaradi kritik na račun kršenja ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, potem ko so ga varnostne kamere ujele v objemu in med poljubljanjem s svojo pomočnico na ministrstvu.

Posnetki Hancocka in Gine Coladangelo naj bi v poslopju ministrstva nastali 6. maja, ko glede na veljavne ukrepe ne bi smelo priti do druženja v zaprtih prostorih. Druženja v delovne namene so bila sicer izjema.

Kot je v izjavi v soboto sporočil Hancock, ki je sicer poročen, je zadnja stvar, ki bi si jo želel, da njegovo zasebno življenje odvrne pozornost od polne osredotočenosti na spopadanje s pandemijo. Vlada mora biti iskrena do ljudi, ki so med pandemijo toliko žrtvovali, tudi če jih je pustila na cedilu, kot sem jih pustil sam s kršenjem pravil, je dodal.

V pisni odstopni izjavi se je opravičil tudi svoji družini in bližnjim. Položaj na ministrstvu za zdravje zapušča tudi Gina Colodangelo. BBC poroča, da Hancock tudi zapušča svojo ženo, s katero je bil poročen 15 let.

Ministru, ki se je že pred tem v petek opravičil zaradi kršenja ukrepov, je premier Boris Johnson sprva stopil v bran, češ da je z opravičilom zadeva zaključena. V odgovor na Hancockov odstop je nato Johnson v soboto sporočil, da je lahko minister zelo ponosen na to, kar je dosegel, tako na področju boja proti pandemiji kot pred tem.

BBC poroča, da v uradu premierja poudarjajo, da se je Hancock za odstop odločil sam in da ga premier v to ni silil.