V Vatikanu so ob peti obletnici papeževe okoljske enciklike izdali zajeten priročnik. Foto: Reuters
V Vatikanu so ob peti obletnici papeževe okoljske enciklike izdali zajeten priročnik. Foto: Reuters

Gibanju, ki se bojuje proti okoljskim spremembam, se ni mogoče upreti; odziv mora biti svetoven, kot pri pandemiji. Tako menijo v Vatikanu, kjer so ob peti obletnici papeževe okoljske enciklike Laudato si priredili tiskovno konferenco, na kateri so poudarili nekaj ključnih programskih tez. Na primer, da človeštva pri usmerjenosti v večjo okoljsko ozaveščenost ne bo ustavila odločitev nobene posamične države. Tako je dejal Paul Gallagher, vatikanski zunanji minister, v komentarju umika ZDA iz pariškega sporazuma. Gallagher je dodal, da je ob mizi dobrodošel vsak, ki se hoče k njej vrniti.

V Vatikanu so hkrati izdali zajeten priročnik s priporočili, kako doseči cilje, zajete v papeževi encikliki. Med drugim vernikom priporočajo umik kapitalskih vložkov iz podjetij, ki kršijo človekove pravice, zlorabljajo otroke in ne pazijo na okolje. Še konkretneje: novi priročnik katoličanom odsvetuje naložbe v fosilna goriva.

Že prejšnji mesec se je proti vlaganjem v naftna podjetja opredelilo več kot 40 različnih verskih organizacij, med katerimi je bila več kot polovica katoliških. Predstavniki vatikanske banke so medtem že izjavili, da banka ne vlaga v fosilna goriva, podobna stališča pa naj bi zavzele številne škofije po svetu.

Priročnik še poziva katoličane, naj si prizadevajo za zaščito staroselskih ljudstev na območjih, bogatih z naftnimi ležišči in rudninami. Hkrati naj zavzamejo jasna stališča proti pretiranemu izkoriščanju gozdov.