Tomislav Tomašević. Foto: EPA
Tomislav Tomašević. Foto: EPA

Po preštetju vseh glasovnic je Tomašević dobil 199.630 glasov, Škoro pa 106.300 glasov.

Na Hrvaškem je na dan državnosti več kot 3,2 milijona volivcev v drugem krogu lokalnih volitev izbiralo 14 vodij županij in 144 županov mest ter občin. Vse oči so usmerjene predvsem v Zagreb, Split, Reko in Osijek, kjer so se napovedovale večje spremembe.

Platforma Zmoremo! je v prvem krogu volitev, ki je potekal 16. maja, dobila tudi priložnost za sestavo vladajoče večine v zagrebški mestni skupščini. Po napovedih bodo večino oblikovali skupaj s SDP-jem.

V Splitu Puljak premagal HDZ-jevega kandidata

Najbolj negotove volitve so ankete napovedale za Split in Reko. Izidi volitev kažejo, da je največ zaupanja splitskih volivcev pridobil kandidat stranke Centar Ivica Puljak z nekaj več kot 59 odstotki glasov, medtem ko ima kandidat HDZ-ja Vice Mihanović nekaj manj kot 41 odstotkov.

Ne glede na to, kdo bo zmagal, bodo potekala negotova pogajanja za sestavo vladajoče večine v splitskem mestnem svetu, potem ko niti Centar niti HDZ za zdaj nimata potrebnega števila svetnikov.

SDP ohranil župana na Reki

Na Reki je tako kot v prvem krogu slavil reški socialdemokratski kandidat Marko Filipović, ki mu je zaupanje izrazilo skoraj 58 odstotkov volivcev, kar je za skoraj 13 odstotnih točk več, kot je dobil neodvisni kandidat Davor Štimac. SDP bo z dozdajšnjimi partnerji verjetno zagotovil večino v reškem mestnem svetu.

Volitve v Zagrebu. Foto: EPA
Volitve v Zagrebu. Foto: EPA

HDZ ima prvič župana v Osijeku

V Osijeku se zmaga pričakovano obeta kandidatu HDZ-ja Ivanu Radiću, ki je bil veliki favorit tudi po prvem krogu. Vzporedne ankete kažejo, da bo dobil več kot 63 odstotkov glasov. Njegov tekmec iz Domovinskega gibanja Berislav Mlinarević je prejel okoli 37 odstotkov. HDZ lahko računa tudi z ugodno večino v mestnem svetu.

Državna volilna komisija je začela prve delne neuradne izide objavljati na svoji spletni strani okrog 20. ure.

Sorodna novica Drugi krog v Zagrebu, favorit za zmago Tomislav Tomašević

Tretjinska udeležba

Po podatkih državne volilne komisije je do 16.30 na volišča prišlo 29,18 odstotka volivk in volivcev, kar je za odstotno točko in pol več, kot je bilo v drugem krogu pred štirimi leti, a tudi za šest odstotkov manj kot v prvem krogu 16. maja.

Zanimive županske tekme so napovedovali tudi v Zadru, Vukovarju, Sisku in Pulju, kjer ni izključeno, da bodo do zdaj vladajoče politične opcije izgubile oblast.

Podobno napeto bo tudi v nekaterih županijah, kot so Zagrebška, Šibeniško-kninska, Vukovarsko-sremska in Liško-senjska.

V nekaterih enotah lokalne samouprave se lahko zgodi, da novoizvoljeni župani ne bodo imeli večinske podpore v mestnem ali občinskem svetu. Končni izidi hrvaških lokalnih volitev bodo prav tako pokazali, v kolikšni meri lahko nove stranke na levici in desnici zamajejo vodilni položaj dveh največjih hrvaških političnih strank HDZ in SDP.

Novi župan Zagreba Tomislav Tomašević