Kljub nevarnosti se številni prebežniki proti Evropi podajo prek Sredozemskega morja. Foto: Reuters
Kljub nevarnosti se številni prebežniki proti Evropi podajo prek Sredozemskega morja. Foto: Reuters

Ladja MSF Geo Barents je klic v sili zaznala, ko se je zaradi viharnega vremena vračala v pristanišče, čoln s prebežniki pa je našla po desetih urah iskanja v razburkanem morju. Ko so čoln dosegli, ga je bilo nemogoče evakuirati, ne da bi bili v nevarnosti tako prebežniki kot posadka ladje Geo Barents. Pozneje jim je z ladje uspelo poslati motorne čolne, s katerimi so rešili prebežnike.

Ladji Geo Barents so sicer italijanske oblasti februarja začasno prepovedale izplutje, potem ko naj bi kršila nove vladne predpise glede reševanja prebežnikov v Sredozemlju. V MSF-ju so pojasnili, da so jim oblasti očitale, da med drugim niso delili podatkov o lokaciji in premikih ladje.

Vlada italijanske premierke Giorgie Meloni, ki državo vodi od oktobra lani, vodi ostrejšo politiko do migracij in nevladnih organizacij, ki jih obtožuje podpiranja tihotapljenja ljudi. Med drugim se morajo zdaj ladje takoj, ko rešijo prve ljudi, odpraviti v določeno pristanišče, čeprav običajno te ladje na eni misiji rešijo ljudi v stiski z več manjših plovil.

Italija se medtem še naprej srečuje z velikim številom prebežnikov, ki prispejo na njeno ozemlje. Glede na zadnje podatke notranjega ministrstva je letos v državo prispelo 28.028 migrantov, medtem ko jih je bilo v istem obdobju lani 6832, predlani pa 8394.