Mariano Rajoy se je poslovil z mesta premierja, voditelja Ljudske stranke in političnega življenja. Foto: Reuters
Mariano Rajoy se je poslovil z mesta premierja, voditelja Ljudske stranke in političnega življenja. Foto: Reuters
Pedro Sánchez, kralj Filip VI. in Mariano Rajoy
Novi španski premier Pedro Sänchez (levo) in njegov predhodnik Rajoy (desno) pri španskem kralju Filipu VI. (v sredini). Foto: Reuters

Na mestu premierja ga je po nezaupnici zamenjal vodja socialistov Pedro Sánchez. Njegovega naslednika na čelu največje stranke v španskem parlamentu bodo na izrednem kongresu izbirali julija.

"Moj namen je popolnoma opustiti politiko, v življenju so še druge stvari, ki jih človek lahko počne, kot pa da se posveti politiki," je dejal v pogovoru za radio Cadena Cope. "Imel sem izjemno intenzivno politično življenje in nima smisla, da bi tu ostal še dlje," je dejal 63-letni politik, ki se ne namerava udeležiti niti julijskega kongresa, na katerem bo Ljudska stranka izbirala njegovega naslednika.

Predlog za nezaupnico – sploh prvo v zgodovini demokratične Španije – so Sanchezovi socialisti sprožili zaradi odločitve sodišča, ki je v okviru obsežne korupcijske afere Gürtel ugotovilo nezakonito financiranje stranke.

V letih na čelu španske vlade se je Rajoy spopadel s številnimi izzivi – preživel je reševanje španskega bančnega sektorja, volitve, po katerih se je moral zadovoljiti z manjšinsko vlado, in močno stopnjevanje teženj po neodvisnosti Katalonije.

Rajoy se je ob slovesu z vrha stranke zahvalil sodelavcem za dolgoletno sodelovanje. Med tistimi, ki bi ga lahko nasledili na položaju predsednika Ljudske stranke, je tudi nekdanja obrambna ministrica Maria Dolores de Cospedal, trenutna namestnica predsednika stranke. Omenjata se tudi nekdanja namestnica premierja Soraya Saenz de Santamaria in predsednik severozahodne pokrajine Galicija Alberto Nunez Feijoo, ki je blizu Rajoyu.

Sedem let na oblasti
Rajoy se je prvič na položaj premierja povzpel leta 2003, ko ga je izbral odhajajoči premier Jose Maria Aznar. Odtlej je izgubil dvojne volitve (leta 2004 in 2008), trikrat pa je zmagal (2011, 2015 in 2016). Na oblasti je tako preživel skoraj sedem let med letoma 2011 in 2018, poroča španski El Pais.