Albanija čaka na končni izid tesnih volitev

Demokrati pod Bashevim vodstvom so glede na še začasne podatke volilne komisije prejeli nekaj več kot 44 odstotkov glasov, njihovi zavezniki, Gibanje za socialistično integracijo pa nekaj več kot šest odstotkov glasov, povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Podobne izide so pokazale tudi vzporedne volitve. Socialisti Rame so dobili nekaj več kot 46 odstotkov glasov, kar morda ne bo dovolj.

Basha je kljub tesnim izidom že dve uri po zaprtju volišč razglasil zmago. "Albanci so množično glasovali za zavezništvo za spremembe", je dejal, s tem pa bo na koncu zmagala cela Albanija. V zavezništvu za spremembe pod vodstvom demokratov sodeluje skupaj 13 strank.

Premier Rama poziva k potrpežljivosti

Zdajšnji premier Rama je na drugi strani pozval k potrpežljivosti, da volilna komisija opravi svoje delo. "Pravi glasovi so tisti v volilnih skrinjicah. Ljudje so povedali svoje, in to moramo zdaj slišati," je dejal Rama in izrazil pričakovanje, da bodo volilni odbori "pravilno prešteli glasove", še poroča Tanjug ob sklicevanju na albanske medije.

K potrpežljivosti je pozval tudi predsednik države Ilir Meta, ki prihaja iz Gibanja za socialistično integracijo.

Lulzim Basha je kljub tesnemu izidu že razglasil volilno zmago. Foto: EPA
Lulzim Basha je kljub tesnemu izidu že razglasil volilno zmago. Foto: EPA

Vučić kritiziral glasovanje kosovskega premierja v Albaniji

Na volitvah v Albaniji naj bi medtem svoj glas oddal tudi kosovski premier Albin Kurti iz vrst nacionalistične stranke Samoodločba (Vetevendosje).

Poteza je sprožila oster odziv Srbije. Predsednik Aleksandar Vučić je po lastnih navedbah posebnega predstavnika EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino Miroslava Lajčaka v Bruslju opozoril, da se "Kurti hvali s tem, da je glasoval v Albaniji, s čimer de facto sporoča, da je vseeno, ali ste v Tirani ali v Prištini, da je to ista država".

"Predstavljajte si, da bi jaz glasoval v Gračanici ali nekem drugem mestu na Kosovu. To bi bil škandal svetovnih razsežnosti, čeprav teh dveh stvari ne gre primerjati, saj je Kosovo po ustavi in resoluciji 1244 del Srbije," je nadaljeval.

Dejstvo, da je Kurti požel zgolj blage odzive in začudenje, po njegovem znova kaže na dvojne standarde celotne mednarodne skupnosti.

Sorodna novica Zmaga se obeta socialistom, Ediju Rami pa tretji premierski mandat

"Glasujete v Albaniji. Dober signal. Vsem je jasno, tako nam kot v svetu, kaj želite povedati. Pravite, da hočete vojno odškodnino od Srbije, razumeli smo, kaj želite povedati. Pravite, da boste vložili tožbo za genocid, čeprav je ne morete, ker niste suverena država, morda preko Albanije ali neke tretje države, tudi to sporočilo nam je jasno," je Kurtiju iz Bruslja še sporočil Vučić in mu očital nekonstruktiven pristop, zaradi katerega pa si v Beogradu ne povzročajo veliko skrbi.

Srečanje z evropskimi voditelji tudi glede dialoga s Prištino

Vučić ima sicer danes na programu pogovore z voditelji EU-ja - predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, visokim zunanjepolitičnim predstavnikom Unije Josepom Borrellom in evropskim komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem.

"Ne bomo več ista država. Gre za velike infrastrukturne projekte. Če bomo uspeli, bo to za našo državo neverjeten rezultat. Srbija v treh ali štirih letih v vseh pogledih ne bo več videti kot Srbija izpred 10 let," je predstavil visoka pričakovanja od srečanj, poroča regionalna televizija N1.

Na dnevnem redu obiska so evropska pot Srbije, obnova dialoga s Prištino, boj proti pandemiji covida-19 ter napredek pri cepljenju in širše razmere na Balkanu. Kot je v nedeljo po srečanju z Lajčkom povedal Vučić, pričakuje v sredini maja vabilo na nadaljevanje dialoga s Prištino. Beograd se je, kot je zatrdil, temu vabilu želel odzvati, saj želi sodelovati pri vsakem dialogu, ki bo konstruktiven in namenjen reševanju težav. Posebej je poudaril težave na področju energetike.

V Albaniji 3,5 milijona volilnih upravičencev, še 800.000 v tujini

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Albaniji je lahko sodelovalo okoli 3,5 milijona volilnih upravičencev. Od tega jih je okoli 800.000 v tujini. Volili so 140 poslancev v parlamentu v Tirani za naslednja štiri leta.

Predvolilni boj je bil zelo napet, z množičnimi protesti in demonstracijami. V sredo je prišlo do spopada med političnimi nasprotniki, pri čemer je bil en človek ubit, še štirje pa ranjeni.