Britanske oblasti so konec marca stopnjo teroristične ogroženosti v Severni Irski zvišale z zmerne na resno. Foto: Reuters
Britanske oblasti so konec marca stopnjo teroristične ogroženosti v Severni Irski zvišale z zmerne na resno. Foto: Reuters

Opozorilo severnoirske policije prihaja le nekaj dni pred načrtovanim obiskom predsednika ZDA Joeja Bidna ob 25. obletnici velikonočnega sporazuma.

Načelnik policije Severne Irske Simon Byrne je pojasnil, da bodo policiste razporedili vzdolž glavnih prometnih poti, da bi se spopadli z morebitnimi grožnjami. Te strategije policija po njegovih besedah ni uporabila že več let.

Grožnjo terorističnih napadov je v Belfastu obsodil tudi podpredsednik irske vlade Micheal Martin. Opozoril je, da o tem razmišljajo zgolj "zelo zlobni ljudje", terorizem pa je označil za kriminal v najhujši obliki.

Britanske oblasti so sicer že 28. marca stopnjo teroristične ogroženosti v Severni Irski zvišale z zmerne na resno, kar pomeni, da je napad zelo verjeten. Prebivalce so takrat pozvale, naj ostanejo pozorni, a da se hkrati ne vznemirjajo.

Grožnje o terorističnih napadih prav tako prihajajo le nekaj dni pred načrtovanim obiskom ameriškega predsednika, ki naj bi med 11. in 14. aprilom obiskal Belfast, kjer bo počastil 25. obletnico podpisa velikonočnega mirovnega sporazuma, nato pa bo odpotoval še v Republiko Irsko.

Severno Irsko je od konca šestdesetih do devetdesetih let prejšnjega stoletja pestilo nasilje med Irsko republikansko armado in unionističnimi paravojaškimi skupinami. Za konflikt, ki se je končal s podpisom velikonočnega sporazuma 10. aprila 1998, so bili značilni pogosti napadi v tej državi in tudi na britanskem otoku.