Orban in Zelenski. Orban je pred tokratnim obiskom Kijev zadnjič obiskal leta 2015. Foto: Reuters
Orban in Zelenski. Orban je pred tokratnim obiskom Kijev zadnjič obiskal leta 2015. Foto: Reuters

Zelenski je Orbanu sporočil, da ceni njegov obisk ob začetku madžarskega predsedovanja Svetu EU-ja, in poudaril, da Ukrajina potrebuje pravičen mir.

Orban je na novinarski konferenci pojasnil, da je Zelenskemu v razmislek predlagal časovno zamejeno prekinitev ognja, ki da bi lahko pospešila mirovne pogovore. Tovrstna pogajanja med Kijevom in Moskvo sicer trenutno ne potekajo.

Orban je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal, da ceni pobude Zelenskega za mir, a da bo za uresničitev teh preteklo veliko časa. Pri tem je madžarski premier verjetno imel v mislih t. i. mirovno formulo ukrajinskega predsednika, ki predvideva popoln umik ruskih sil s celotnega ukrajinskega ozemlja, vključno s polotokom Krim.

Zelenski je Orbanov obisk označil kot jasen znak skupnih evropskih vrednot o pomenu "pravičnega miru", ki ga potrebuje Ukrajina. V tem kontekstu mora "evropska podpora Ukrajini ostati na zadostni ravni", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril ukrajinski predsednik.

V začetku letošnjega leta so voditelji EU-ja potrebovali več tednov, da so prekinili veto madžarskega premierja za podaljšanje 50 milijard evrov nove pomoči Ukrajini. Foto: Reuters
V začetku letošnjega leta so voditelji EU-ja potrebovali več tednov, da so prekinili veto madžarskega premierja za podaljšanje 50 milijard evrov nove pomoči Ukrajini. Foto: Reuters

Na omrežju X je Zelenski poudaril, da sta se z gostom iz sosednje Madžarske pogovarjala tudi o trgovini, meddržavnih odnosih, infrastrukturi in energiji.

Prvi Orbanov obisk po februarju 2022

Orban je Kijev obiskal prvič po ruski invaziji februarja 2022. Pred tem je bil tam nazadnje leta 2015. Premier Madžarske, ki je v ponedeljek prevzela polletno predsedovanje Svetu EU-ja, velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine znotraj Unije. Hkrati je Orban načelno nasprotoval tudi sankcijam EU-ja proti Rusiji, ki pa jih ni blokiral.

Madžarska v nasprotju s prevladujočimi stališči znotraj Unije tudi vzdržuje stike z Moskvo. Orban se je tako oktobra lani ob robu vrha v Pekingu kot prvi voditelj katere od članic EU-ja po začetku vojne srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Madžarska in Ukrajina imata sicer niz odprtih dvostranskih vprašanj. Zadržanost Budimpešte do podpore Kijevu tako izvira tudi iz njihovih skrbi glede položaja številčne madžarske manjšine v Ukrajini.

Madžarska se je kljub vsemu udeležila nedavne mirovne konference za Ukrajino v Švici, kjer je podpisala tudi končno izjavo, kar je danes ob sprejemu Orbana poudaril tudi Zelenski.

Kremelj je medtem v današnjem odzivu pokazal razumevanje za Orbanovo pot v Kijev, češ da je jasno, da Madžarska s tem opravlja svoje dolžnosti, ki da so v interesu Bruslja, in ne Budimpešte.

Tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov je sicer dejal, da v Moskvi od obiska ne pričakujejo ničesar, Orbana pa označil kot politika, ki zna braniti nacionalne interese, poroča portal ruske tiskovne agencije Tass.

Orban prvič po ruskem napadu na Ukrajino obiskal Kijev