Foto: Reuters
Foto: Reuters

Orban je v svojem letnem govoru o stanju države opozicijo obtožil, da načrtuje vrnitev h gospodarskemu slabemu upravljanju, ki je državo leta 2008 potisnilo na rob finančnega zloma.

Na državnozborskih volitvah 3. aprila Orbana in njegovo stranko Fidesz najbrž čaka najmočnejša konkurenca v 12 letih vladavine. Vodja zavezništva šestih opozicijskih strank Peter Marki-Zay je sporočil, da so zbrali dovolj podpisov za kandidaturo v vseh 106 volilnih enotah.

Madžarska zaradi inflacije omejila rast cen živil in energentov

Orbanovo pot do ponovne izvolitve zapleta tudi naraščajoča inflacija. Da bi ublažila vpliv naraščajočih cen, je madžarska vlada februarja omejila stroške osnovnih živil in podaljšala omejitev cen goriva in energije.

"Zgornja meja cen za gorivo je delovala, zato jo podaljšujemo še za tri mesece," je dejal Orban. To pomeni, da bo omejitev cene na največ 480 forintov (1,35 evra) na liter ostala v veljavi do 15. maja.

Najhitrejši dvig cen v 15 letih

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kljub nadzoru cen so se madžarske cene življenjskih potrebščin januarja višale najhitreje v skoraj 15 letih, osnovna inflacija pa se je dvignila, zaradi česar so analitiki zvišali napovedi inflacije in nakazali potrebo po dvigu obrestnih mer.

Orban je sicer omejil tudi obrestne mere za hipotekarna posojila za fizične osebe do konca junija, da bi obvaroval posojilojemalce pred naraščajočimi stroški odplačevanja, potem ko je visoka inflacija centralno banko spodbudila, da je zvišala obrestne mere bolj, kot je bilo pričakovano.

Vlada pričakuje upad gospodarske rasti

Orbanova vlada, ki je v času inflacije pred volitvami gospodinjstvom namenila davčne olajšave in druge ukrepe v skupni vrednosti 1,8 milijarde forintov, v času pred glasovanjem daje gospodinjstvom davčne olajšave in druge ukrepe v skupni vrednosti 1800 milijard forintov (dobrih pet milijard evrov), pričakuje, da se bo gospodarska rast letos upočasnila na približno pet odstotkov. Leta 2021 je znašala sedem odstotkov.

EU in "vojna vladavine prava"

Orban je v svojem govoru prst uperil tudi v Evropsko unijo in jo obtožil "vojne vladavine prava" proti Madžarski. Zaradi madžarskega nespoštovanja vladavine prava so namreč Madžarski namenjena evropska sredstva za okrevanje po pandemiji covida-19 zamrznjena, Sodišče EU-ja pa bo prihodnji teden odločalo o zakonitosti te zamrznitve.

Madžarska ne želi vojne v Ukrajini

Madžarski premier je še izrazil upanje, da se je vojni v sosednji Ukrajini mogoče izogniti. "Interesi Madžarske so jasni: najprej se je treba izogniti vojni. Če bo izbruhnila vojna, bi lahko iz Ukrajine prišlo na stotine tisočev ali milijone beguncev, kar bi popolnoma preoblikovalo madžarsko politično in gospodarsko pokrajino," je še posvaril Orban, ki se je konec januarja sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.