Uporabniki električne skiroje pogosto puščajo kar sredi ulice. Foto: EPA
Uporabniki električne skiroje pogosto puščajo kar sredi ulice. Foto: EPA

Mestne oblasti na čelu z županjo Anne Hidalgo razmišljajo, da bi prepovedale delovanje podjetjem, ki ponujajo izposojo električnih skirojev v mestu. "Ta tema je zelo sporna, mnenja so deljena," je dejala Hidalgo in pojasnila, da kritiki opozarjajo, da tisti, ki si jih izposojajo, pogosto ne kažejo spoštovanja do prometnih pravil. Tako se brezbrižno vozijo kar po pločnikih ali javnih parkih brez upoštevanja drugih udeležencev, nekateri pa skiroje, ko jih prenehajo uporabljati, odvržejo kar na javnih površinah ali celo v reki Seni.

Na drugi strani so zagovorniki uporabe električnih skirojev, ki zagovarjajo tak način prevoza kot hitro, učinkovito in do okolja prijazno alternativo avtomobilom in natrpanemu javnemu prevozu, piše Guardian.

Hidalgo je zato dejala, da bo povabila someščane, da se izrečejo glede tega vprašanja. Referendum načrtujejo drugega aprila.

V Parizu je trenutno na voljo okoli 15.000 električnih skirojev za izposojo, ki jih ponujajo podjetja Lime, Dott in Tier. Mestne oblasti so že septembra lani zagrozile omenjenim operaterjem, da jim ne bodo obnovile licenc, ki se iztečejo marca, če ne bodo sprejeli ukrepov za izboljšanje vožnje svojih uporabnikov. Novembra so zato podjetja v pogoje najema dodala več pravil, med drugim so vse skiroje opremila z registrskimi tablicami.

Če se bodo Parižani večinsko odločili za prepoved izposoje električnih skirojev, bo Pariz med velikimi evropskimi mesti postal izjema.