Foto: Damir Spehar/PIXELL/BoBo
Foto: Damir Spehar/PIXELL/BoBo

Hrvaški spletni portal mojportal.hr je poročal, da je moški vstopil v zasebni dom za starejše in onemogle v Daruvarju in začel streljati na ljudi. Pet ljudi je na kraju dogodka umrlo, nekaterim še zagotavljajo zdravniško pomoč.

Strelec je pozneje pobegnil, vendar ga je policija ujela pri bližnjem lokalu. Nagib za streljanje ni znan.

Hrvaški Jutarnji list poroča, da sta se v Daruvar odpravila minister za zdravje Vili Beroš in minister za delo Marin Piletić, popoldne se jima bo pridružil še notranji minister Davor Božinović. Premier Andrej Plenković naj bi podal izjavo ob 14. uri.

"Trenutno poteka triaža ranjenih. Glede na njihove poškodbe bodo razporejeni po različnih slavonskih bolnišnicah, najhuje ranjeni bodo šli v Zagreb," je dejal Beroš.

Delavec v bližnji trgovini je za Dnevnik.hr poročal, da sta dva zaposlena pri njem poiskala pomoč. "V trgovino sta pritekla zaposlena v domu starejših. Eden je bil ranjen v oko, drugi je imel naboj v prsnem košu," je dejala priča, ki je poklicala reševalno službo in policijo.

Ranjeni so napadalca prepoznali, ko je vstopil v sosednji lokal. "Poklical sem policijo in jim povedal, kje je morilec. Domnevno naj bi sedel za mizo in naročil pijačo, pištolo pa naj bi pustil na mizi," je še dejal trgovec.

Hrvaški Jutarnji list je poročal, da je strelec po neuradnih podatkih 51-letni moški, veteran hrvaške osamosvojitvene vojne in upokojeni vojaški policist.

V domu za starejše je prebivalo 20 varovancev, od katerih jih je 16 nepokretnih. Foto: Damir Spehar/PIXELL/BoBo
V domu za starejše je prebivalo 20 varovancev, od katerih jih je 16 nepokretnih. Foto: Damir Spehar/PIXELL/BoBo

Mrtvih pet ljudi

Jutarnji list je poročal, da je osumljeni v dom vstopil s pištolo, ustrelil svojo mater ter še nekaj stanovalcev doma in zaposlenih. Po informacijah hrvaške Nove TV so umrle štiri varovanke doma za starejše in ena zaposlena.

Ravnatelj zavoda za nujno medicinsko pomoč Nenad Mrzlečki je za hrvaški MojPortal sporočil, da so tri ranjene odpeljali v bolnišnico v Pakrac in enega v Virovitico. Dodal je še, da je bilo v streljanju več lažje ranjenih.

Bjelovarsko-bilogorska policija je sporočila, da je ob 10.10 prejela prijavo, da je neki moški s strelnim orožjem v domu za starejše ubil in ranil več ljudi, je poročal Jutarnji list. Dodali so, da je osumljeni pod nadzorom policije.

Župan mesta Daruvar Damir Lneniček je dejal, da so vsi v mestu šokirani zaradi dogodka. Dodal je, da se je napad zgodil v domu, kjer prebiva okoli 20 starejših. Župan ni potrdil neuradnih navedb, o katerih so poročali mediji, in dodal, da je najpomembnejše to, da je osumljenec prijet.

Premier Plenković je na družabnem omrežju X zapisal, da je zgrožen nad strelskim napadom in svojcem umrlih izrekel sožalje. "Pričakujem, da bodo pristojni organi raziskali vse okoliščine strašnega zločina," je še dejal.