Plenković ostaja na čelu HDZ-ja. Foto: EPA
Plenković ostaja na čelu HDZ-ja. Foto: EPA

Izzivi stranke so enaki izzivom države: demografska obnova, zeleni prehod, gospodarski razvoj, na zunanjepolitičnem področju pa članstvo Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Tretji mandat na čelu hrvaške vlade je Andreju Plenkoviću že vnaprej zagotovil tudi zmago na današnjih strankarskih volitvah, oziroma kot je sam dejal, ekipe, ki dobro igra, ni treba zamenjati.

"V prihodnosti se želimo ukvarjati s štirimi osrednjimi temami: demografsko obnovo, zelenim prehodom, digitalno preobrazbo in izobraževanjem," je dejal predsednik stranke Plenković.

Kljub rekordno nizki brezposelnosti je življenjski standard na Hrvaškem še vedno med najnižjimi v Evropski uniji, zato se mlade družine, ki so se izselile, ne vračajo na Hrvaško. Ekonomski strokovnjaki hkrati opozarjajo, da rast BDP-ja v državi nima osnove v zdravih temeljih in da je treba povečati predvsem izvoz. Državo v prihodnje čakata posodobitev vojske in temeljita obnova železniške infrastrukture.

Dve tretjini prebivalcev želita spremembo na položaju predsednika države, je še dejal Plenković.

Po strankarskih volitvah se bo HDZ osredotočil na predsedniške, saj želijo premagati Zorana Milanovića, ki trenutno uživa podporo tretjine hrvaških volivcev. V HDZ-ju javno še niso objavili imena svojega kandidata. Na zunanjepolitičnem področju, kjer je bila Plenkovićeva vlada v zadnjih dveh mandatih najuspešnejša, pa napovedujejo še pridruževanje Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj.