Hrvaški premier je bil gost na 15. blejskem strateškem forumu. Foto: TV SLO/Zajem zaslona
Hrvaški premier je bil gost na 15. blejskem strateškem forumu. Foto: TV SLO/Zajem zaslona

Andrej Plenković je bil gost na 15. blejskem strateškem forumu. V okviru foruma se je na ločenem srečanju sešel tudi s slovenskim premierjem Janezom Janšo, s katerim sta se pogovarjala tudi o covidu-19 in vprašanju arbitražne razsodbe glede meje med državama.

S hrvaškim premierjem se je pogovarjala Marta Razboršek.

Slovenija in Hrvaška sta med turistično sezono dobro sodelovali, pred kratkim pa je Slovenija uvrstila Hrvaško na rdeči seznam. Kako to komentirate? Sta se morda s premierjem Janšo dogovorila kaj drugače?
Podobno so ravnale tudi druge države srednje in vzhodne Evrope, ki so za nas pomembni trgi. Pred začetkom šolskega leta so sprejele nekatere ukrepe, da bi preteklo dovolj časa in bi tisti, ki so se vrnili domov, ugotovili, ali so se okužili.

Sorodna novica "Slovenija se vrača na diplomatski zemljevid"; pozivi k okrevanju gospodarstva

Kolegu Janši sem predlagal, da poskusimo z modelom, ki ga je izbrala Nemčija, torej da spremljamo število okuženih v posameznih hrvaških županijah. Kolikor vem, je Slovenija podoben model uporabila za dele Italije. Če je v Istri zelo malo okuženih ali na primer v Primorsko-goranski ali Liško-senjski županiji, kjer ima svoje nepremičnine največje število Slovencev, bi bil to po mojem mnenju dober način.

In kaj je rekel premier?
Rekel je, da bodo to obravnavali. Seveda mora biti odločitev sprejeta na podlagi strokovne ocene slovenskih epidemiologov. Ko sva se nazadnje sešla, sva imela ob sebi vrsto sodelavcev, ki so nenehno v stiku. Verjamem, da bomo čez čas z ukrepi, ki jih sprejemata državi, znova dosegli čim bolj normalen pretok ljudi.

Lahko to zimo v Sloveniji pričakujemo hrvaške turiste? Bodo razmere takšne, da bodo lahko prišli?
Upam. Vsekakor podpiramo svobodo gibanja, ampak v mejah, ki jih dopuščajo epidemiološke okoliščine. Ne zdi se mi sporno, da bi Hrvati odhajali na smučanje v Slovenijo, kot to počnejo sicer, ali celo v Italijo in Avstrijo. Upamo, da bomo do takrat dosegli napredek pri skupnih ukrepih. Če se bo še naprej toliko vlagalo v znanstveno raziskovanje, bo morda sledil napredek tudi pri razvoju cepiva, kar je bistveno za vse naše dejavnosti.

Državi sodelujeta tudi pri zaviranju migrantskih tokov. Premier Janša je večkrat dejal, da podpira vstop Hrvaške v schengensko območje, če bo država pripravljena. Mislite, da ste pripravljeni? Sta tudi danes govorila o tem?
Premier Janša je bil tudi danes zelo jasen. Podpira hrvaško članstvo v evrskem in schengenskem območju. To bo dobro za Hrvaško in Slovenijo, če bo komisija pozitivno ocenila tehnična merila.

Torej ni postavljal pogojev?
Ne vem, zakaj bi jih. Če bo imela Hrvaška trdnejšo, bolj neprepustno mejo, bo to dobro za naše sosede v Uniji, najbolj oprijemljivo in najhitrejšo korist pa bo imela Slovenija.

Eno vprašanje ostaja nerešeno: vprašanje izvajanja razsodbe arbitražnega sodišča. Sta se že pogovarjala o tem?
Naše stališče je, da smo se pripravljeni pogovarjati o tem. Mislim, da je to najpomembnejše.
Če bosta obe strani pripravljeni, se bomo trudili najti rešitev, s katero bosta zadovoljni obe državi, dolgoročno rešitev. Pripravljeni smo nadaljevati debato na politični in strokovni ravni.

Sta se torej že pogovarjala o tem?
Sva, o tem se pogovarjava vsakič, ko se vidiva. Sva se srečala tudi na sestankih sveta, a danes sva se zadeve dotaknila, ni pa bila glavna tema srečanja.

Sta dosegla kak napredek?
Mislim, da sta premier Janša in slovenska vlada pripravljena na pogovore. Mislim, da se moramo o tej temi pogovarjati zelo umirjeno, zelo tiho in strokovno. Ves moj prvi mandat smo se s to temo ukvarjali tako, da nismo ogrožali medsebojnih odnosov. Naša trgovinska izmenjava je 5,5 milijarde evrov, vključno s storitvami. Slovenijo in Hrvaško, Slovence in Hrvate veliko več stvari povezuje, kot ločuje. Če ne bi bilo vprašanja meje med državama, torej predvsem vprašanja določanja meje na morju, ne vem, ali bi sploh imeli kakšno nerešeno vprašanje.

Ste se pripravljeni o tem vprašanju pogovarjati na podlagi arbitražne odločitve?
Stališče Hrvaške je, da ta arbitražna razsodba za nas, pravno gledano, ne obstaja. Po drugi strani pa se strinjamo z nekaterimi njenimi deli. Sam postopek je bil po naši presoji žal kontaminiran, zato razsodbe ne moremo sprejeti.

Mislite, da bosta s premierjem Janšo rešila to vprašanje?
Dobro bi bilo. Premier Janša ima veliko življenjskih in političnih izkušenj, tudi sam se že dobrih 25 let ukvarjam s to temo. Volja je. Moje stališče je, da moramo vse, kar lahko, s Slovenijo reševati kar najbolj dobronamerno, odprto in kot dobri sosedje. Državi se morata medsebojno podpirati in vprašanja reševati brez ustvarjanja napetosti v javnosti. In seveda v korist državljanov na obeh straneh meje.

Intervju s hrvaškim premierjem Plenkovićem