Prizor pred izraelskim veleposlaništvom v Beogradu po napadu. Foto: EPA
Prizor pred izraelskim veleposlaništvom v Beogradu po napadu. Foto: EPA

Napadalec je samostrel, ki ga je uporabil za napad, pred tem kupil za dobrih 55 evrov, srbski policiji pa je bil znan že od prej. Napad so razglasili za teroristični.

V ponedeljek so prijeli še enega moškega, ker je vstopil na območje ministrstva za notranje zadeve, pri sebi pa je imel samostrel in več nožev, a ga ni na seznamu skrajnežev, v priporu pa je še en znanec policije, ki naj bi sodeloval pri napadu.

Kot sporočajo pristojni, se po celi državi nadaljuje razbijanje ekstremističnih verskih celic, ob tem poteka preiskava prenosnega telefona žene napadalca, ki so jo zaslišali v Črni gori, ključno naj bi bilo videosporočilo, v katerem naj bi napadalec dejal, da Izrael napada muslimane in da je v avtobusu na poti v raj.

Medtem so po Srbiji opravili več 10 hišnih preiskav in zaslišanj ljudi, ki naj bi bili blizu napadalcu. Že pred napadom naj bi več posameznikom sledili, a naj še ne bi zbrali dovolj dokazov.

Zdaj bomo polovili vse, gre le za vprašanje trenutka in tehnike, poznamo njihova imena in vse drugo, zato bomo nadaljevali in opravili ta posel, nobene milosti ne bomo imeli do terorizma v Srbiji, je dejal predsednik Aleksandar Vučić.

V priporu je Igor Despotović, ki naj bi pomagal napadalcu in ki je bil v preteklosti zaradi poveličevanja Islamske države že obsojen.

Premier Miloš Vučević poudarja, da akcije niso usmerjene proti nobeni etnični ali verski skupini, ampak proti tistim, ki vero zlorabljajo za dosego ekstremnih političnih in terorističnih ciljev. Strokovnjaki sicer menijo, da v državi ni organiziranih terorističnih skupin, obstajajo pa posamezniki skrajnežev, teh naj bi bilo do 1000.

Še naprej velja rdeči alarm, policisti so pred institucijami, v nakupovalnih središčih, na javnih zborovanjih, koncertih.

Kritiki pa pravijo, da so srbske varnostno-obveščevalne službe očitno zelo aktivne, ko gre za postopke proti nasprotnikom režimov v Rusiji in Belorusiji, ko gre za prepovedi vstopa nekaterim umetnikom in novinarjem, ali ko zaradi varnostnih razlogov prepovedujejo domnevno sporne festivale, nazadnje kosovsko-srbskega "Mirdita, dober dan", po drugi strani pa sled za osumljencem za teroristično delovanje izgubijo večer pred napadom, med njegovim obiskom pri mami.