Nekdanji generalni sekretar SPD-ja Kevin Kühnert (levo) ob proslavitvi nominacije Katarine Barley za podpredsednico Evropskega parlamenta. Foto: Reuters
Nekdanji generalni sekretar SPD-ja Kevin Kühnert (levo) ob proslavitvi nominacije Katarine Barley za podpredsednico Evropskega parlamenta. Foto: Reuters

35-letni Kevin Kühnert, dolgoletni vodja podmladka nemških Socialnih demokratov, stranke kanclerja Olafa Scholza, in od 2021 generalni sekretar stranke, se iz zdravstvenih razlogov, časopis Bild navaja psihično bolezen, umika iz politike.

Stranka SPD je na evropskih volitvah z izidom 13,9 odstotka dosegla zgodovinsko nizko podporo, Kühnert je prevzel odgovornost za slabo kampanjo, v zadnjih tednih pa je moral odgovarjati na vprašanje, ali bo stranka pred parlamentarnimi volitvami zamenjala kanclerja z drugim kandidatom. SPD ostaja pri Olafu Scholzu. S Kühnertom pa izgublja enega najbolj prepoznavnih in bojevitih obrazov stranke.

Za večji prelom pa so se odločili vladni Zeleni, po hudem porazu v nemških vzhodnih deželah sta odstopila predsednika stranke.

"Čas je za prevzem odgovornosti. Prav to počneva in s tem omogočava nov začetek," je dejala ena od vodij stranke Ricarda Lang.

Zelenim se je podpora v zadnjih petih letih prepolovila, navdušenje je splahnelo. Zeleni že zdavnaj niso več stranka ekoidealistov, pacifistov in protikapitalistov. Nasprotno. Pragmatični so pri vprašanju migracij, podpirajo dobave orožja Ukrajini, stavijo na podjetništvo. Iz stranke je izstopilo tudi celotno vodstvo podmladka, kar pomeni, da levo krilo izgublja moč, Zeleni gredo v politično sredino, nova strategija je, da lovijo konservativne glasove.

V Nemčiji odmevajo odstopi koalicijskih politikov