Nekdanja sopredsednika stranke Zelenih Ricarda Lang in Omid Nouripour na dogodku ob uvodu kampanje Zelenih za evropske volitve v Berlinu. Foto: Reuters
Nekdanja sopredsednika stranke Zelenih Ricarda Lang in Omid Nouripour na dogodku ob uvodu kampanje Zelenih za evropske volitve v Berlinu. Foto: Reuters

"Potreben je nov zagon," je dejal Omid Nouripour, ki je novico o odstopu objavil na novinarski konferenci skupaj s sopredsedujočo Ricardo Lang.

Po besedah Nouripourja stranka trpi za "najhujšo krizo v desetletju", potem ko ta mesec na volitvah v dveh vzhodnih nemških deželah ni presegla petodstotnega volilnega praga in je ostala zunaj parlamenta.

"Čas je, da damo usodo naše stranke v nove roke," je še dejal in pozval stranko, naj izvoli novo vodstvo. Tega naj bi izbrali na kongresu stranke sredi novembra.

Lang pa je dejala, da stranka "potrebuje nove obraze, da jo popeljejo iz krize" pred volitvami prihodnje leto, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zeleni, ki so ob socialdemokratih in liberalcih del vladajoče koalicije kanclerja Olafa Scholza, na nedavnih volitvah v Turingiji in Brandenburgu niso dobili dovolj glasov za vstop v deželni parlament, na Saškem pa jim je to uspelo le za las.

Zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je skupaj z ministrom za gospodarstvo Robertom Habeckom najvidnejša članica vlade iz vrst Zelenih, je dejala, da mora stranka ponovno pridobiti zaupanje javnosti. Stranka mora po njenem mnenju najti načine, kako prepričati ljudi, da so "spremembe dobre in pomembne" za boj proti podnebnim spremembam ter "za močno Evropo, za pravičnost v tej državi in za mir v Evropi".

Habeck pa je napovedani odstop obeh sopredsedujočih označil za "veliko služenje stranki", njun korak pa kaže na "veliko moč in odgovornost".