Razdejanje v kraju Buturović Polje. Foto: BoBo
Razdejanje v kraju Buturović Polje. Foto: BoBo

RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin je z ekipo slovenskih reševalcev obiskal eno od najbolj prizadetih naselij Buturović Polje. Zgodbe preživelih so grozljive, je poročal, pripovedujejo o tem, kako so ljudi iz vode reševali z vrvmi, in o tem, kako je ljudi, ki so se umikali v višja nadstropja, voda odnesla skupaj s hišami.

Potok, ki je tekel skozi to nekoč idilično vasico, se je v noči na petek spremenil v hudournik, ki je s sabo odnašal vse, tudi več hiš, je dejal Anžin. "Številna trupla so našli več kilometrov nižje, še naprej pa poteka reševanje pogrešanih," je še dodal.

Območje je obiskalo tudi 20 slovenskih reševalcev s štirimi psi, prostovoljci pa prinašajo hrano, potrebščine in pomagajo nesrečnim prebivalcem.

Reportaža Boštjana Anžina iz kraja Buturić Polje
Pet dni po katastrofalnih poplavah v BiH-u še vedno iščejo pogrešane
Sorodna novica Slovenski reševalci po poplavah v BiH-u nadaljujejo delo

Dan žalovanja so vsaka za svoje območje posebej razglasile vladi entitet Federacije BiH-a in Republike Srbske ter vlada okrožja Brčko, ki je posebna administrativna enota.

Zastave bodo na državnih in javnih ustanovah danes spuščene na pol droga, kulturnih in zabavnih programov ne bo, mediji pa se morajo prilagoditi naravi dneva žalovanja, so v ponedeljek opozorili iz vlade Federacije BiH-a.

Poplave in zemeljski plazovi, ki so jih v noči s četrtka na petek povzročile obilne padavine, so najbolj prizadeli pet občin med Mostarjem in Sarajevom – Jablanico, Konjic, Fojnico, Kreševo in Kiseljak.

Po zadnjih podatkih, ki jih je v ponedeljek zvečer sporočila kantonalna vlada s sedežem v Mostarju, je umrlo najmanj 18 ljudi. Od tega so jih 16 potrdili v Jablanici, dve pa v bližnjem Konjicu. Še vedno iščejo najmanj sedem pogrešanih. Po neuradnih podatkih, ki jih navajajo mediji v BiH-u, pa je umrlo najmanj 21 ljudi.

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija