Letališče v Düsseldorfu. Foto: Reuters
Letališče v Düsseldorfu. Foto: Reuters

Več poletov je bilo zato odpovedanih, v nadaljevanju dneva pa so mogoče dodatne zamude in odpovedi, opozarjajo na letališčih.

Protest je sovpadel z začetkom poletnih počitnic v Hamburgu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Člani aktivistične skupine so prerezali varnostne ograje in se prilepili na letalske steze, so pojasnili v skupini Zadnja generacija.

Zaradi protesta so imela številna letala na obeh letališčih zamude. Prihajajoča letala pa so morali preusmeriti na druga letališča.

V Hamburgu so se poleti nadaljevali približno štiri ure po tem, ko so se podnebni aktivisti prvič prebili do območja letalske steze. Po trenutnih informacijah je bilo zato odpovedanih 17 prihajajočih in 19 odhajajočih poletov.

Z letališča v Hamburgu so ob tem sporočili, da bi se lahko zaradi motenj čez dan nadaljevale nadaljnje zamude oziroma odpovedi poletov.

V Düsseldorfu je okoli šest aktivistov delovanje letališča oviralo tako, da so se prilepili na taksistezo, ki vodi do letalskih stez. Podatkov o tem, koliko letal je zaradi tega imelo zamudo oziroma je bilo odpovedanih, še ni.

"Protestiramo proti pomanjkanju vladnega načrta in kršitvi zakona v podnebni krizi," so na Twitterju sporočili iz skupine Zadnja generacija. Skupina je v zadnjem času postala znana po protestih njenih članov, ki se velikokrat prilepijo na ceste in s tem ovirajo promet po nemških mestih.

Minister za promet: To ni varovanje podnebja, ampak kriminal

Več nemških politikov je bilo kritičnih do današnje akcije članov skupine. "Te nevarne intervencije v prometu se morajo končati. To, kar skupina počne, ni varovanje podnebja, ampak kriminal," je nemški minister za promet Volker Wissing dejal za portal t-online.

"Vsakdo, ki drugim kvari zaslužene in težko pričakovane poletne počitnice, prispeva k delitvi naše družbe," je dejal in pozval k strogemu pravnemu ukrepanju proti vpletenim.

Pravosodni minister Marco Buschmann je medtem opozoril, da aktiviste čakajo kazenske ovadbe in morebitne civilne odškodninske tožbe.