Policija na prizorišču blizu izraelskega konzulata in muzeja o nacizmu. Foto: Reuters
Policija na prizorišču blizu izraelskega konzulata in muzeja o nacizmu. Foto: Reuters

V medsebojnem obstreljevanju so policisti po navedbah tiskovnega predstavnika policije izstrelili več strelov. Drugih osumljencev naj po doslej znanih informacijah ne bi bilo.

Policija je vse dopoldne v številčni postavi in ob pomoči helikopterja posredovala na območju trga Karolinenplatz in ulice Briennerstrasse, kjer sta izraelski konzulat in muzej, posvečen obdobju nacizma.

Na konzulatu so potrdili, da ni bil v streljanju ranjen nihče od njihovih uslužbencev.

Nagib za njegovo dejanje še ni znan

Policija je sprva sporočila, da je zadela in ranila osumljenca, ki da je imel pri sebi strelno orožje. Pozneje je bavarski notranji minister Joachim Herrmann sporočil, da je moški umrl. Potrdil je, da je imel pri sebi puško in je izstrelil več strelov, preden so policisti streljali nazaj. Po podatkih policije je bil osumljenec 18-letni fant z avstrijskim državljanstvom, ki je tudi živel v Avstriji, piše Deutsche Welle. Nagib za njegovo dejanje še preiskujejo. Po poročanju avstrijskih in nemških medijev je bil zaradi povezav z islamizmom stari znanec policije.

Poleg policije so tudi očividci poročali, da je na območju odjeknilo več strelov. Policija je prebivalce pozvala, naj se izogibajo temu predelu mesta, dostop do katerega so zaprli s cestnimi zaporami.

Preiskava incidenta še poteka. Foto: Reuters
Preiskava incidenta še poteka. Foto: Reuters

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je streljanje označila za resen incident. Zahvalila se je münchenski policiji, ki da dobro opravlja svoje delo. "Zaščita judovskih in izraelskih ustanov je, kot veste, naša najvišja prioriteta," je dejala.

Izraelski predsednik Jicak Herzog pa je v odzivu na omrežju X izrazil zgroženost nad dogodkom. O njem sta se po telefonu pogovarjala z nemškim kolegom Frank-Walterjem Steinmeierjem in ga soglasno obsodila, sam pa se je ob tem nemškim varnostnim organom zahvalil za hitro ukrepanje. "Skupaj smo močni v boju proti terorizmu. Skupaj bomo zmagali," je dodal.

Incident na obletnico napada leta 1972

Do incidenta sicer prihaja na obletnico terorističnega napada palestinske skupine Črni september, v katerem je bilo med olimpijskimi igrami v mestu leta 1972 ubitih 11 Izraelcev.

Takrat so sprva napadalci v olimpijski vasi ubili dva moška, devet pa jih zajeli za talce. Približno 18 ur pozneje so se poskusi osvoboditve končali s smrtjo deveterice, enega policista in petih napadalcev.

Prav v času streljanja je na izraelskem konzulatu danes potekala slovesnost v spomin na žrtve. Herrmann je dejal, da bi bilo lahko dejanje povezano z obletnico in bližino konzulata.

Nemška policija v Münchnu ubila moškega