Politico pravi, da se za Draghija odpira prostor za de facto voditelja Evrope. Foto: EPA
Politico pravi, da se za Draghija odpira prostor za de facto voditelja Evrope. Foto: EPA

Draghi je na položaju najvplivnejšega človeka v Evropi nasledil nekdanjo nemško kanclerko Angelo Merkel, z njenim odhodom pa se je po pisanju Politica izpraznilo mesto dejanskega voditelja Evrope.

"Vse od brexita je Evropski uniji manjkal tretji močni igralec, ki bi stal nasproti Parizu in Berlinu. Z Draghijem ima Italija voditelja, ki lahko državo popelje v središče evropskega dogajanja, prav tako kot odhod nemške kanclerke Angele Merkel zanj odpira prostor za de facto voditelja Evrope, vsaj pri gospodarskih vprašanjih," piše Politico.

To naj bi bilo zlasti res, če bo Draghiju uspelo utrditi delovno zavezništvo s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in novim nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, s katerima bi oblikovali trio, ki bi lahko dramatično spremenil način delovanja Evrope.

Preostalih 27 ljudi, ki jih je Politico prepoznal kot vplivne, je razdeljenih v tri kategorije, in sicer ljudi dejanj, med katere spadajo tisti z izvršno močjo, sanjače oziroma tiste, ki predstavljajo ideje, ki sprožajo razprave, ter motilce, med katere uvršča najbolje umeščene za spremembo načina delovanja na določenem področju.

Razvrstitev odseva iskanje ljudi, ki bi lahko v prihodnjem letu imeli največ vpliva v evropski politiki; 17 mest na lestvicah zavzemajo politiki, pridružujejo pa se jim ljudje, ki delujejo na različnih področjih, od okolja, gospodarstva, prava do tehnologije. Skupno je na seznamu 17 moških in 11 žensk.

Čeferin na sedmem mestu med "motilci"

Med tistimi, ki ne prihajajo iz politike, sta astronavtka Evropske vesoljske agencije Samantha Cristoforetti in generalna direktorica Svetovne trgovinske organizacije Ngozi Okonjo-Iweala, pa tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki je zasedel sedmo mesto na seznamu t. i. motilcev.

Kot predsednik Uefe je Čeferin "v središču bitke glede prihodnosti najbolj priljubljene prostočasne dejavnosti na svetu", piše Politico. Potem ko se je postavil po robu nekaj največjim klubom v Evropi glede ustanovitve superlige, 54-letnik zdaj zavrača predlog Fife, da bi organizirala svetovno nogometno prvenstvo vsaki dve leti.

Politico ob tem piše še o njegovem napetem odnosu s slovenskim premierjem Janezom Janšo in dodaja, da bi se Čeferin, če bi se kdaj naveličal športa, lahko preizkusil v nacionalni politiki.