Ameriški vojaki se v okviru Nata večkrat ustavijo na Poljskem. Foto: Reuters
Ameriški vojaki se v okviru Nata večkrat ustavijo na Poljskem. Foto: Reuters
Donald Trump
Ameriški predsednik Trump je na Poljskem gostoval julija lani. Foto: Reuters

O novici je prvi poročal poljski spletni portal Onet, ki se je dokopal do 39-stranskega dokumenta poljskega obrambnega ministrstva z naslovom "Predlog za stalno ameriško navzočnost na Poljskem", v katerem so podrobno razloženi načrti za postavitev in delovanje oporišča. Govor je tudi o tem, kako "izjemno močni" so bili poljsko-ameriški odnosi skozi zgodovino, kako so bili Poljaki v času hladne vojne "zelo prozahodno usmerjeni", se borili proti komunizmu in obračali hrbet Sovjetski zvezi.

Dve milijardi dolarjev, kolikor naj bi poljske oblasti plačale za postavitev oporišča, predstavlja petino obrambnega proračuna države v letu 2017. V poročilu obrambnega ministrstva je tudi več zemljevidov z mogočimi lokacijami oporišča. Piše, da sta mesti Bydgoszcz in Torun v osrednjem delu države "idealni lokaciji".

"Jasno sporočilo Rusiji"
Sodeč po dokumentu Varšava ameriško oporišče na svoji zemlji vidi kot "nedvoumen izziv in svarilo vse večji in vse nevarnejši" ruski drži v Evropi. Domnevajo, da bo stalna navzočnost ameriških vojakov na Poljskem "Rusiji poslala jasno sporočilo", da ZDA podpirajo svoje vzhodnoevropske zaveznice.

Iz Bele hiše novice niso komentirali, je pa prejšnji teden ameriški senat prosil obrambnega ministra Jima Mattisa, naj pripravi poročilo o "izvedljivosti in priporočljivosti stalne navzočnosti ameriške vojske na Poljskem". Varšava je ta poziv sprejela "z veseljem in upanjem".

Kremelj: "Nevarna iniciativa"
Moskva pa je poljski načrt označila kot "nevarno iniciativo, ki ne bo koristila evropski stabilnosti in varnosti". "Ti ekspanzionistični koraki so povod, da se mora Rusija vedno znova odzvati, da uravnoteži enakopravnost držav, ki je vedno znova kršena," je po poročanju portala RT dejal predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je dodal: "Seveda gre za suvereno odločitev vsake države, a posledice za splošno vzdušje na celini bodo očitne."

Ruski poslanec in podpredsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Vladimir Džabarov pa je šel še korak dlje. Dejal je: "Postavitev Natovega stalnega oporišča pomeni, da bi bila Poljska v primeru morebitnega spopada ena glavnih tarč. Poljska s tem postaja cilj povračilnih ukrepov."

Poljska je na začetku leta z ZDA podpisala tudi 4,75 milijarde dolarjev vreden orožarski posel, s katerim je kupila ameriški protiraketni sistem Patriot.