Pogled na mesto Kaliningrad ob reki Pregolja. Foto: Reuters
Pogled na mesto Kaliningrad ob reki Pregolja. Foto: Reuters

"Na Poljskem ne želimo rusifikacije, zato smo se odločili, da Kaliningrad in njegovo regijo poimenujemo v svojem jeziku," je sporočil poljski minister za razvoj Waldemar Buda. Napovedal je, da bodo to zgodovinsko ime uporabljali v uradnih dokumentih in zemljevidih.

Pristojni poljski odbor za geografsko standardizacijo je ob tem sporočil, da je "sedanje rusko ime tega mesta umetna prekrstitev, ki ni povezana ne z mestom ne z regijo".

Poljska vojska je lani vzdolž meje s Kaliningradom postavila rezilno ograjo. Foto: EPA
Poljska vojska je lani vzdolž meje s Kaliningradom postavila rezilno ograjo. Foto: EPA

Rusija: Sovražni ukrepi, ki mejijo na norost

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov se je odzval z besedami, da na Poljskem ne gre več za rusofobijo, temveč "za procese, ki mejijo na norost". "To Poljski ne prinaša nič dobrega. To niso samo neprijazni ukrepi, temveč sovražni," je dejal.

Mesto, ki ga je leta 1255 ustanovil tevtonski viteški red, je bilo nekoč prestolnica Prusije. Poimenovali so ga Conigsberg v čast češkemu kralju Otokarju II., ki se je udeležil križarskih pohodov v pokrajini, nato pa v nemško Königsberg, poljsko Królewiec, litovsko Karaliaučius in rusko Korolevec.

Sovjetska zveza mesto poimenovala po Kalininu, ki je za Poljsko zločinec

Leta 1946, ko si je Sovjetska zveza kot nadomestilo za uničenje in izgube med drugo svetovno vojno priključila to mesto ob Baltskem morju, ga je poimenovala Kaliningrad po predsedniku prezidija vrhovnega sovjeta Sovjetske zveze Mihailu Kalininu.

Poljski minister Buda je še poudaril, da poimenovanje velikega mesta blizu poljske meje po Kalininu, "zločincu, ki je bil soodgovoren za odločitev o množični usmrtitvi poljskih častnikov v Katinskem gozdu leta 1940, na Poljskem vzbuja negativna čustva".

V Katinskem gozdu blizu Smolenska je sovjetska politična policija aprila 1940 na ukaz Stalina ubila skoraj 22.000 poljskih vojnih ujetnikov, večinoma častnikov in intelektualcev. Moskva je pokol vrsto let zanikala, priznala pa šele v 90. letih prejšnjega stoletja.

Moskva ogorčena nad namero Poljske, da preimenuje Kaliningrad