Naselje Donja Jablanica je povsem uničeno. Foto: Reuters
Naselje Donja Jablanica je povsem uničeno. Foto: Reuters

Po poplavah so za celotno območje entitete federacije Bosne in Hercegovine razglasili stanje naravne nesreče.

Najhuje je v občini Jablanica severno od Mostarja, kjer so v naselju Donja Jablanica porušene številne hiše, ceste in mostovi, odneslo pa je tudi del železniške proge. Veliko je ugibanj o tem, da je vzrok za plaz, ki je zasul več hiš, kamnolom nad naseljem.

Župan občine Jablanica Damir Šabanović je izjavil, da se soočajo s tragedijo brez primere. "Žal je po neurju veliko število žrtev, iščemo pogrešane (...). Družinam žrtev izrekam iskreno sožalje in podporo," je dejal. Kot je dodal, so od zgodnjih jutranjih ur na terenu reševalci, ki se z mehanizacijo trudijo pomagati vsem.

Pod vodo so tudi naselja Konjic, Kreševo in Fojnica, prizadeta sta še Kiseljak in Vareš.

Poplave in zemeljski plazovi so uničili stanovanjske objekte ter cestno in železniško infrastrukturo, prekinjene pa so tudi številne telekomunikacijske povezave.

Civilna zaščita BiH-a je sporočila, da pogrešajo od 20 do 40 ljudi, ki naj bi bili ujeti pod ruševinami ali pa so jih odnesle poplavne vode.

"Ponekod je videti samo dele streh. Ne spomnim se krize takih razsežnosti od vojne," je dejal tiskovni predstavnik regionalne vlade Darko Jukan.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je izrazil solidarnost s prebivalci BiH-a in napovedal, da je EU pripravljen zagotoviti pomoč z mehanizmom civilne zaščite.