Popoplavna obnova v dolini reke Ahr poteka počasi. Foto: EPA
Popoplavna obnova v dolini reke Ahr poteka počasi. Foto: EPA

Pred dvema tednoma je bilo objavljeno tudi poročilo posebne komisije, ki je ugotavljala morebitno politično odgovornost za to, da je v noči s 14. na 15. julij 2021 življenje izgubilo več kot 180 ljudi.

Usodne julijske noči leta 2021 je reka Ahr narasla do deset metrov. Voda je odnašala vse pred seboj. Okrožni glavar Jürgen Pföhler iz krščanske stranke CDU je opustil dolžno ravnanje, ko je izredne razmere razglasil šele okrog enajstih zvečer.

Novinarji so si leto dni prizadevali, da bi dobili posnetek, ki ga je tiste noči posnel policijski helikopter: ljudje s svetilkami so na strehah stavb klicali na pomoč. Helikopter jih ni reševal, ni imel primerne opreme, posnetek je na USB-ključku prispel do policijske centrale šele naslednjega dne.

Prebivalce Ahrtala še danes boli, ker se jim za pozno reakcijo in izgubo toliko življenj ni nihče opravičil. Pföhlerja je preiskovalo tožilstvo, a postopek ustavilo.

Od 2. avgusta je javnosti dostopno 2100 strani obsežno poročilo o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti. Zaključek: ni dokazov, da bi se dalo žrtve z drugačnim ravnanjem preprečiti. Obnova poteka ponekod hitreje, ponekod počasneje. Vleče se zlasti zaradi zapletenih birokratskih postopkov, primanjkuje cenilcev, obrtnikov in gradbenih inženirjev.

70 odstotkov prebivalcev doline Ahr ni zadovoljnih s hitrostjo obnove. Zavarovalnice so izplačale 90 odstotkov zahtevkov. Na razpolago je 30 milijard evrov javnih sredstev. Povrnitev v prvotno stanje je ponekod nerealno, v treh letih so se zamenjali energetski standardi, kraji potrebujejo daljinsko ogrevanje, nekatere hiše pa druge lokacije. Popoplavna sanacija je v Nemčiji tudi predmet političnega obračunavanja.