Strelski napad je pretresel Hrvaško. Foto: Reuters
Strelski napad je pretresel Hrvaško. Foto: Reuters

51-letni veteran vojne na Hrvaškem je v ponedeljek vstopil v dom za starejše in začel streljati na ljudi. V incidentu je bilo ubitih pet tamkajšnjih varovank in uslužbenka. Med smrtnimi žrtvami je tudi napadalčeva mati.

Še šest ljudi je bilo v napadu ranjenih in prepeljali so jih v bolnišnico. Kot je danes novinarjem povedala direktorica bolnišnice v Pakracu Marina Major, so dva lažje poškodovana že odpustili, štirje ranjeni s strelnimi ranami pa ostajajo na zdravljenju, njihovo stanje je stabilno.

Po pričevanjih očividcev je napadalec po streljanju odšel s kraja zločina v bližnji lokal, v katerem si je naročil pijačo. Tam so ga nato pridržali policisti.

Hrvaški mediji poročajo, da je napadalec upokojeni pripadnik vojaške policije s preteklimi grožnjami z orožjem, ki ima težave z alkoholom.

Moškega so danes prepeljali v pripor v Bjelovarju in tam ga čaka zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom. Po poročanju spletnega portala N1 obstaja možnost, da ga bodo zaradi obsega kaznivega dejanja pred preiskovalnega sodnika privedli šele v sredo.

Hrvaška policija je danes končala kriminalistično preiskavo incidenta in sporočila, da je osumljenec z napadom zagrešil enajst kaznivih dejanj. Ta so femicid, umor, štirje hudi umori, trije poskusi hudih umorov in dva poskusa umora.

Nagib za napad za zdaj ni znan. Mediji ugibajo, da bi bil povod za napad lahko spor glede plačila stroškov bivanja v domu za starejše, v katerem je bila njegova mati deset let.

Za večkratni umor napadalcu grozi najmanj deset let zapora, kot je za hrvaško televizijo N1 povedal odvetnik Branko Šertić, pa bi bil pod določenimi pogoji lahko obsojen celo na 40 ali 50 let zaporne kazni.

Ker je moški že v preteklosti grozil z orožjem, se je na hrvaško policijo vsul plaz kritik, češ da ni ustrezno ukrepala. Policija je sporočila, da je ustanovila komisijo, ki naj bi ugotovila morebitne nepravilnosti.

V Daruvarju so zaradi napada za sredo razglasili dan žalovanja. V slavonskem mestu bodo zastave na javnih zgradbah spuščene na pol droga, kulturne in zabavne prireditve pa so odpovedane.