Zeman imenuje predsednika vlade, sicer pa ni vključen v dnevno politično dogajanje. Foto: EPA
Zeman imenuje predsednika vlade, sicer pa ni vključen v dnevno politično dogajanje. Foto: EPA

Zeman je teden dni po zaostritvi odnosov z Rusijo prekinil molk in predstavil svoj pogled na incident iz leta 2014, v katerega naj bi bili vpleteni ruski agenti. Kot je dejal, obstajata dve različici, kaj je bil vzrok za eksplozijo v skladišču streliva. Različica, da so eksplozijo povzročili ruski agenti, je le ena od dveh teorij, je dejal Zeman in dodal, da ne gre izključiti druge možnosti – da je šlo za nesrečo zaradi napačnega ravnanja s strelivom. "Obe teoriji sem vzel resno in želim si, da bi obe temeljito raziskali," je dejal. Ob tem je posvaril pred "vsakršno obliko histerije" v sporu med Prago in Moskvo.

Protirusko razpoloženje v Pragi. Foto: EPA
Protirusko razpoloženje v Pragi. Foto: EPA

Dokaz, da so bili ruski agenti navzoči v skladišču streliva v Vrbeticah leta 2014, ni bil omenjen v poročilu češke varnostno-obveščevalne službe, je še dejal Zeman. Ob tem je ljudi pozval, naj počakajo na ugotovitve policijske preiskave. "Upam, da bomo izvedeli resnico," je dejal Zeman, ki ni izključil možnosti, da bi bila lahko ta afera v resnici "igra obveščevalnih služb z resnimi posledicami za naše notranjepolitično življenje".

Tesne vezi s Putinom

76-letni Zeman velja za prijatelja Rusije. Ruski predsednik Vladimir Putin ga je novembra 2017 gostil v Sočiju, nedavno si je prizadeval za nakup ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V. Opozicijski politiki Zemanu očitajo, da je v svojem govoru zasejal dvom v delo obveščevalnih služb in da širi dezinformacije.

Češka vlada premierja Andreja Babiša je pretekli teden obtožila ruske obveščevalce vpletenosti v eksplozijo, v kateri sta umrla dva človeka. Češka ima o tem "jasne dokaze", je dejal Babiš. V Moskvi so vse obtožbe odločno zavrnili.

Med Prago in Moskvo je nato izbruhnil diplomatski spor. Češka je zaradi incidenta izgnala 18 ruskih diplomatov, na kar je Rusija odgovorila z izgonom 20 čeških diplomatov.