Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes dejal, da se lahko tožilstvo kadar koli odloči za vložitev tožbe. Sam predvideva, da bo to tudi storilo. Foto: Reuters
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes dejal, da se lahko tožilstvo kadar koli odloči za vložitev tožbe. Sam predvideva, da bo to tudi storilo. Foto: Reuters

Kot je danes dejal Kurz, se lahko tožilstvo kadar koli odloči za vložitev tožbe, in sam predvideva, da bo to tudi storilo. Zatrdil je, da se bo obravnave pred sodnikom z veseljem udeležil in na vsa vprašanja odgovorjal po resnici.

Poudaril je, da se je tudi pred omenjeno komisijo po svojih najboljših močeh trudil dajati čim bolj resnične izjave, vendar pa je šlo za zadeve, ki so se dogajale pred leti in s katerimi je bil sam včasih le obrobno seznanjen.

Svoje delo želi nadaljevati in o odstopu ne razmišlja. Na položaju prav tako ostaja vodja kabineta Bonelli. Na vprašanje, ali bo odstopil po morebitni obsodbi, je odgovoril: "Iskreno rečeno, si tega pri najboljši volji ne morem predstavljati."

Sorodna novica Afera Ibiza: Rusko bogatašinjo igrala študentka iz BiH-a

Afera Ibiza odnesla Stracheja

Afera Ibiza je maja 2019 pretresla avstrijsko politiko. Takrat se je v javnosti pojavil videoposnetek, ki je nastal na Ibizi, v katerem takratni vodja svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache domnevno nečakinjo ruskega oligarha posredno nagovarja h korupciji.

Strache je v posnetku govoril še o tajnih političnih donacijah večjih avstrijskih podjetij.

Med drugim je omenil vodilno igralniško skupino Novomatic. Sporno naj bi bilo tudi imenovanje politika iz vrst FPÖ-ja na vodilno mesto v z Novomaticom povezani skupini igralnic.

Po aferi je Strache odstopil kot podkancler in kot vodja svobodnjakov, posledično je razpadla tudi takratna koalicijska vlada med FPÖ-jem in ljudsko stranko (ÖVP). Slednja je vlado po novih volitvah oblikovala z Zelenimi.

Kurz je bil v zvezi z afero pred parlamentarno preiskovalno komisijo zaslišan maja lani. Zatrdil je, da njegova ÖVP ne sprejema donacij od podjetij, ki se ukvarjajo z igralništvom ali orožjem, in da ni bil vpleten v imenovanja, ki jih preiskuje parlament.