Parlament bi moral o nezaupnici glasovati najpozneje do polnoči. Foto: Reuters
Parlament bi moral o nezaupnici glasovati najpozneje do polnoči. Foto: Reuters

Nezaupnico je konservativni VMRO-DPMNE vložil po lokalnih volitvah 31. oktobra, na katerih so vladajoči socialdemokrati utrpeli velike izgube, zaradi česar je premier Zoran Zaev podal odstopno izjavo, ki pa jo je pozneje na poziv svoje stranke umaknil.

Vodja VMRO-DPMNE-ja Hristijan Mickoski je prejšnji teden sporočil, da mu je uspelo zbrati podporo 62 od skupno 120 poslancev v sobranju in da bodo prevzeli vlado. Njegovi stranki so se pridružile še stranke Zavezništvo za Albance, Alternativa, Levica in Besa.

Kot poroča makedonska tiskovna agencija Mia, pa danes v parlament niso prišli vsi podpisniki te pobude, poslanci vladajoče koalicije pa so se odločili za bojkot. Na seji je bilo tako prisotnih le 60 poslancev, eden premalo za to, da bi sobranje lahko veljavno odločalo o nezaupnici vladi.

A seje niso končali, ampak so jo na predlog VMRO-DPMNE-ja le prekinili. Po več poskusih nadaljevanja pa pobudnikom nezaupnice za zdaj še ni uspelo nabrati dovolj poslancev, da bi sejo lahko uspešno nadaljevali.

Vprašanje tudi je, ali jim bo to uspelo še danes, saj je eden od poslancev stranke Besa že sporočil, da se seje zagotovo ne bo udeležil. Kot navaja Mia, pa bi moral parlament o nezaupnici glasovati najpozneje do polnoči.