Hrvaška je v evroobmočje vstopila 1. januarja letos. Foto: EPA
Hrvaška je v evroobmočje vstopila 1. januarja letos. Foto: EPA

Eden izmed njih je 38-letni Vedran Panić iz Selnice blizu slovenske meje. "Cene na Hrvaškem so višje od tistih v Sloveniji. Prihraniš najmanj 20 odstotkov denarja, če nakupuješ v Sloveniji. Če upoštevaš, da ljudje običajno dvakrat mesečno kupujejo špecerijo, potem je prihranek občuten,” je povedal za Euronews.

Kot navaja Euronews, se Hrvati množično odpravljajo po nakupih čez mejo, čeprav so življenjski standard in plače v Sloveniji precej višje, kar v teoriji pomeni, da bi morale biti tudi cene višje. Slovenija se je evroobmočju priključila leta 2007, Hrvaška pa šele letos, tranzicija pa za naše južne sosede ni najlažja.

Zagovorniki uvedbe evra v tem vidijo sredstvo širitve gospodarskih priložnosti in enostavnejše ter cenejše trgovanje. A za povprečnega hrvaškega državljana je bila uvedba evra polomija, predvsem zaradi skokovitih podražitev osnovnih potrebščin in živil od oktobra lani, že tri mesece pred dejansko uvedbo evra.

Iz trgovin ob meji poročajo o porastu hrvaških kupcev. Foto: EPA
Iz trgovin ob meji poročajo o porastu hrvaških kupcev. Foto: EPA

Zadnja kaplja čez rob

Za Hrvate je bila to zadnja kaplja čez rob, potem ko so se v zadnjih mesecih, podobno kot drugod po Evropi, spopadali z astronomskimi podražitvami življenjskih stroškov, predvsem kot posledica vojne v Ukrajini. Vlada je sicer po seriji pritožb potrošnikov januarja letos odredila revizijo podražitev, da bi ugotovila, kdo dviga cene – in zakaj.

Sorodna novica Na Hrvaškem po ukrepanju inšpekcije neupravičeno zvišane cene znižalo 70 odstotkov ponudnikov

"Do 19. januarja so inšpektorji v 1145 primerih odkrili 25 odstotkov neupravičenih podražitev po 31. decembru 2022," je povedal analitik Goran Jungvirth.

Prehod na evro je bil za Hrvate v težkem obdobju kaplja čez rob. Foto: EPA
Prehod na evro je bil za Hrvate v težkem obdobju kaplja čez rob. Foto: EPA

Jungvirth ob tem pojasnjuje, da čeprav so se cene povišale, pa tisti, ki za to krivijo evro, iščejo zunanjega sovražnika, da bi ga okrivili za slabo vodenje gospodarstva. Pravi tudi, da se morajo kupci še vedno navaditi na novo valuto.

Prodajalci na Hrvaškem sicer morajo cene v tem prehodnem obdobju prikazovati v evrih in kunah, vlada pa je tudi pripravila mobilno aplikacijo, ki omogoča kupcem, da preverijo razliko v ceni – a večina supermarketov v tej akciji ne želi sodelovati, kar je pripeljalo do trenj z oblastmi.

Medtem pa Slovenija še kar opaža občuten porast hrvaških kupcev – do te mere, da to vpliva že na zaloge v slovenskih trgovinah. "Celo ljudje, ki živijo dlje od meje kot mi, hodijo v Slovenijo po nakupih," je povedal Vedran Panić za Euronews. "Naval je tolikšen, da če greš v trgovino konec tedna, so police zdaj praktično izropane."