Nova bolgarska vlada s Kirilom Petkovom na čelu. Foto: EPA
Nova bolgarska vlada s Kirilom Petkovom na čelu. Foto: EPA

Volivci so predstavnike parlamenta letos volili kar trikrat, zdaj pa je strankam le uspelo sestaviti novo vlado, ki jo bo vodil Kiril Petkov iz nove protikorupcijske stranke Nadaljujemo spremembo.

Kiril Petkov, diplomant Harvarda, nekdanji podjetnik, pa tudi minister v eni od začasnih vlad, je doživel meteorski politični vzpon, njegova stranka pa je dva meseca po ustanovitvi zmagala z dobro četrtino glasov. "Povejmo vsi skupaj: Čas je za ničelno strpnost do korupcije. Čas je za ničelno strpnost do kraj. Čas je za resnično pravico v Bolgariji."

Bolgarija se je znašla v hudi politični krizi, proti nekdanjemu premierju Bojku Borisovu, ki so mu nasprotniki očitali vpletenost v korupcijo in organizirani kriminal so potekali množični protesti, ki jih je podpiral tudi predsednik Rumen Radev. Nato so sredi pandemije volili trikrat.

"Vi in vaši koalicijski partnerji imate odgovornost, da reformirate neprimerni model moči, ki so ga vzpostavili v 12 letih totalitarizma, da se spopadete s korupcijo in brezzakonjem," je novemu premierju dejal Radev.

V koaliciji so še socialisti, populistična stranka Obstaja takšen narod in desnosredinska Demokratična Bulgarija. Vlada, v kateri je več mlajših strokovnjakov z izkušnjami v podjetništvu ali iz tujine, napoveduje reforme pravosodja, zdravstva in odločen boj proti pandemiji, saj si zapiranja gospodarstva v tej najrevnejši članici Unije, ki se tudi hitro prazni, ne morejo več privoščiti. "Čas je, da bolgarski narod po 32 letih začuti, da je njegovi vladi mar zanj," pravi Kiril Petkov.

Pričakovanja so visoka, dogajanje pa budno spremljajo tudi v Skopju, kjer upajo tudi na konec bolgarske blokade začetka makedonskih pogajanj z Evropsko unijo.

Bolgarija ima novo vlado