Foto: Reuters
Foto: Reuters

V prvem odzivu po najnovejši zaostritvi napetosti je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov v Moskvi strani pozval k diplomatski rešitvi. Po njegovih besedah se Rusija, sicer tesna zaveznica Beograda, zavzema za "zagotovitev vseh pravic Srbov".

Ruski veleposlanik v Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je dejal, da bi na Kosovu lahko sledilo prelivanje krvi, saj napetosti hitro naraščajo. V pogovoru za rusko televizijo RT je dodal, da se Priština ob podpori Zahoda odprto zavzema za uporabo sile z napotitvijo vedno novih enot na sever Kosova.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je sporočila, da bo "Moskva še naprej pomagala Beogradu pri obrambi legitimnih nacionalnih interesov v povezavi s Kosovom na podlagi resolucije VS ZN 1244, ki še vedno velja in pomeni resnično priložnost za uravnoteženo in pošteno rešitev kosovskega vprašanja v skladu z mednarodnim pravom".

Zaradi naraščanja napetosti – napadov na člane kosovske volilne komisije, pa tudi na pripadnike Kforja in Eulexa, ter srbskih barikad po aretaciji nekdanjega srbskega policista Dejana Pantića – je Priština v soboto odločila volitve z 18. in 25. decembra preložiti na april 2023. Te izredne volitve v štirih mestih na večinsko srbskem severu Kosova je Priština najavila po protestnem odstopu štirih srbskih županov zaradi spora v povezavi s preregistracijo vozil.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je v odzivu izrazila prepričanje, da je Priština s preložitvijo volitev zmanjšala napetosti, medtem ko je Srbija s svojo retoriko povzročila nasprotno. "Predlog, da bi na Kosovo poslali srbske sile, je popolnoma nesprejemljiv. Tako kot najnovejši napadi na Eulex," je tvitnila v nedeljo in izrazila podporo dialogu med Beogradom in Prištino, ki poteka pod okriljem Evropske unije.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je nemško ministrico obtožil, da je odgovorila, še preden je Beograd od Kforja, mednarodnih sil pod poveljstvom Nata na Kosovu, uradno zahteval napotitev srbskih varnostnih sil na sever Kosova v skladu z resolucijo 1244 Varnostnega sveta ZN. Napovedal je, da bo srbska vlada na četrtkovi seji sprejela in poslala to zahtevo Kforju.

Ponovil je, da je Srbija na Kosovo "absolutno pripravljena poslati vojsko", ker želi zaradi razmer na terenu z uveljavitvijo določil resolucije VS ZN "ohraniti varnost Srbov in srbske lastnine, cerkva in samostanov". Srbska premierka Ana Brnabić pa je v odzivu ostro obsodila dvojna merila mednarodne skupnosti pri izvajanju resolucij ZN-a.

Vučić je "Prištino in tiste, ki ji pomagajo", še vprašal, katerega od petih dokumentov želijo, da Srbija spoštuje, saj sami ne spoštujejo nobenega. Ali naj spoštujejo "sporazum iz Kumanova, ustanovno listino ZN-a, resolucijo 1244, bruseljski ali washingtonski sporazum," se je spraševal.

Tretji dan medtem ostajajo barikade na več cestah na severu Kosova, s katerimi kosovski Srbi, kot je danes povedal vodja stranke Srbska lista Goran Rakić, zahtevajo izpustitev "rojakov, ki so jih aretirali brez razloga". Zahtevajo tudi odhod dodatnih enot kosovske policije, ki jih je Priština na sever Kosova napotila pretekli teden.

Kosovska policija v Mitrovici. Foto: Reuters
Kosovska policija v Mitrovici. Foto: Reuters

Odvetnik omenjenega nekdanjega srbskega policista Pantića, zaradi katerega so kosovski Srbi v soboto postavili barikade, je danes sporočil, da so mu pripor podaljšali za 30 dni in da se bodo na odločitev pritožili, poroča portal televizije N1 Srbija. V soboto so ga prijeli, ker naj bi organiziral napad na prostore volilne komisije v Mitrovici.

Svetovalec ameriškega zunanjega ministra Derek Chollet, ki naj bi skupaj s posebnim ameriškim odposlancem za Zahodni Balkan Gabrielom Escobarjem danes na Kosovu začel turnejo po Zahodnem Balkanu, je medtem danes popoldne na Twitterju sporočil, da je zaradi okužbe z novim koronavirusom moral turnejo preložiti na prihodnje leto. Med turnejo naj bi obiskala tudi Srbijo in BiH, končala pa konec tedna s pogovori z zaveznicami v Bruslju.

Barikade na cestah

Srbska radiotelevizija RTS poroča, da se barikade, ki so jih na severu Kosova postavili Srbi, ki protestirajo zaradi aretacije Pantića, nadaljujejo.

Sever Kosova je blokirala tudi kosovska policija, mejna prehoda Brnjak in Jarinje pa je mogoče prečkati le peš.

Srbi so še vedno na barikadah, razmere pa so mirne, je po poročanju B92 dejal reporter Prve TV. Po njegovih besedah se je v nedeljo zvečer v Rudarju zbralo veliko število prebivalcev. Zvečer se je slišalo tudi streljanje, a ni jasno, kdo je streljal.

Dve detonaciji sta se slišali tudi v Kosovski Mitrovici, pred zoro še ena v bližini, a ni jasno, ali je šlo le za pirotehnična sredstva.

Od danes pa do preklica so zaprte vse osnovne in srednje šole v štirih občinah na severu Kosova, ni še jasno, ali bo zaprta tudi izpostava Univerze v Prištini v Kosovski Mitrovici.

Vučić: Ne nasedajte provokacijam

V nedeljo je zvečer srbski predsednik po zasedanju sveta za nacionalnost pozval k zadržanosti, hkrati pa je izdal najpomembnejše ukaze, ki jih je svet sprejel. Kosovski premier Albin Kurti je zatrdil, da ne želijo konflikta, in pozval k umiku barikad na severu Kosova.

Zaradi napetosti so v pripravljenosti pripadniki Kforja. Foto: Reuters
Zaradi napetosti so v pripravljenosti pripadniki Kforja. Foto: Reuters

"Ponosen sem na naše vojake in policiste. Preden bodo dobili kakršno koli navodilo, bomo milijonkrat poskušali ohraniti mir in varnost za vse naše prebivalce," je po poročanju B92 dejal predsednik Srbije in poudaril, da morajo Srbi na Kosovu zaupati Kforju. "Za nas je pomembno, da pozovemo Srbe in Albance k ohranitvi miru in umiritvi razmer. Pozivam Srbe na severu Kosova, da naj bodo mirni, umirjeni, da ne nasedajo na provokacije."

Izrazil je tudi dvom, da se je v nedeljo dejansko zgodil napad na pripadnike misije Euleks, saj o tem nimajo prav nobenih informacij, Srbi na Kosovu pa ta napad zanikajo. A v vsakem primeru napadov na Euleks in Kfor ne sme biti, saj bi jih v svojo korist izkoristila Priština, je dodal. "Nihče, v nobenih okoliščinah ne sme biti vpleten v napade na Eulex ali Kfor," je poudaril v pogovoru za Reuters. Ob tem ni želel razkriti podrobnosti korakov, ki jih je sprejel svet za nacionalno varnost.

Kurti: Na morebitno agresijo se bomo odzvali z vso silo

Kurti je v odgovoru na sobotno napoved Vučića, da bodo v skladu z resolucijo 1244 iz leta 1999, ki je pozvala h končanju spopadov na Kosovu in umiku vojske in policije takratne ZR Jugoslavije s Kosova, pod posebnimi pogoji pa omogoča vrnitev omejenega števila srbskega varnostnega osebja na Kosovo, dejal, da si ne želijo konfliktov, vendar bodo na agresijo odgovorili z vso silo, ki jo imajo, je poročal kosovski portal Kosovo Online. "Zdaj ko niti registrskih tablic niti datuma volitev ne morejo uporabiti kot izgovor, so se srbske nezakonite strukture, spremenjene v kriminalne združbe, razgalile v svoji žeji po ognju in krvi," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Kurti.

Na severu Kosova zaradi barikad zaprtih več cest