Salvini pravi, da je deloval za varnost Italijanov. Foto: Reuters
Salvini pravi, da je deloval za varnost Italijanov. Foto: Reuters

V središču zadeve je dogodek v juliju leta 2019, ko je Salvini kot takratni notranji minister preprečil izkrcanje ljudi, ki so bili na ladji italijanske obalne straže, medtem ko je čakal na sporočilo evropskih držav, da jih sprejmejo. Tožilstvo v Catanii ga je zato obtožilo zlorabe položaja in kršenja pravic.

Salvini svoje početje zagovarja, češ da je le "deloval v obrambo domovine in za varnost Italijanov". V petek je na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Miren sem. Mislim, da nisem kršil nobene zakonodaje, ampak sem delal to, kar so Italijani hoteli od mene."

Zaslišanje na sodišču na vzhodu Sicilije je potekalo za zaprtimi vrati. Sodnik Nunzio Sarpietro se je odločil, da bo zaslišal še sedanjo notranjo ministrico Luciano Lamorgese, zunanjega ministra Luigija Di Maija in predsednika vlade Giuseppeja Conteja ter nato sprejel odločitev. Nadaljnje obravnave je po poročanju tujih tiskovnih agencij razpisal za 20. november in 4. december.

Prebežniki zaprti na ladji v vročih poletnih razmerah

Salviniju se očita, da je dejansko ugrabil prebežnike in jih zadrževal na morju v visokih poletnih temperaturah, s čimer je izvajal pritisk na evropske države.

Vodja protipriseljenske stranke je sicer dejal, da so s prebežniki ravnali dobro in da sta njegovo odločitev podpirala tako premier Conte kot celotna vlada. Dva tedna kasneje je Salvini Ligo umaknil iz koalicije in zdaj v opoziciji.

Pred zaslišanjem na sodišču je Salvini v Catanii zbral vse poslance Lige in organiziral tri dni razprav na temo prihodnosti Italije.

Italijanski senat je februarja izglasoval umik Salvinije parlamentarne imunitete, s čimer je omogočil vložitev obtožnice. Če se bo sojenje začelo in bo Salvini na koncu kriv, bo prisiljen odstopiti s položaja senatorja, grozi pa mu 15 let zaporne kazni.

Notranji minister je bil leto dni, v tem času pa si prizadeval predvsem preprečevati prebežnikom, ki v iskanju boljšega življenja potujejo čez Sredozemsko morje, da pridejo v Italijo.

Podpora skrajne desnice

Na družbenih omrežjih so ga že podprli ostali desni in skrajno desni politiki, med drugim voditeljica skrajno desnih Bratov Italije Giorgia Meloni in evropski poslanec Antonio Tajani iz stranke Naprej Italija.

Podobno zaslišanje čaka 47-letnega Salvinija tudi v Palermu, kjer mu tožilstvo očita, da je avgusta lani kot takratni notranji minister zlorabil položaj in nezakonito preprečil izkrcanje več kot 80 migrantom, rešenim na krovu ladje Open Arms.