Olaf Scholz. Foto: Reuters
Olaf Scholz. Foto: Reuters

Na njih je desničarska Alternativa za Nemčijo (AfD) pridobila glasove, v Hessnu se je uvrstila celo na drugo mesto za konservativci.

"Mora nas skrbeti zaradi glasov, ki so šli desničarski populistični stranki v Nemčiji," je dejal Scholz na skupni novinarski konferenci s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom v Hamburgu po srečanju nemško-francoske vlade. "Gre za obrambo demokracije," je dodal. Po Scholzevem prepričanju ni nobenega dvoma, da gre za politična stališča, ki niso "združljiva z našimi predstavami o svobodi, demokraciji, vladavini prava".

Na nedeljskih volitvah v Hessnu in na Bavarskem sta slavili konservativni stranki krščanskih demokratov (CDU) in socialistov (CSU), medtem ko so stranke vladajoče koalicije kanclerja Scholza imele izgube. AfD je pridobil glasove in se v Hessnu uvrstil na drugo, na Bavarskem pa na tretje mesto.

Med glavnimi predvolilnimi temami so bile migracije, saj se Nemčija tako kot druge evropske države spopada z valom prebežnikov, kar pri nekaterih obuja spomine na begunsko krizo leta 2015.

Na vprašanje, ali namerava vlada spremeniti svojo migracijsko politiko po zadnjem uspehu AfD-ja, je Scholz dejal, da so bili že sprejeti ukrepi za zajezitev nedovoljenih migracij. Ob tem je priznal, da je število beguncev, ki prihajajo v Nemčijo, preveliko.

Scholz in Macron v Hamburgu. Foto: Reuters
Scholz in Macron v Hamburgu. Foto: Reuters

Macron, ki je na dvodnevnem obisku v Nemčiji, pa je menil, da je naraščajoči nacionalizem posledica "neučinkovitega odziva na probleme nezakonitih migracij". Po njegovem je potrebno "okrepljeno evropsko sodelovanje".

Kljub razhajanjem nemška-francoska naveza trdna

Države članice EU-ja so prejšnji teden dosegle dogovor o ključnem delu reforme evropskega azilnega sistema, t. i. krizni uredbi. Skladno z dogovorom bodo članice, ki se bodo znašle pod velikim migracijskim pritiskom, lahko prilagodile določena pravila iz evropskega pakta o azilu in migracijah. Cilj je doseči, da bi prenovljeni evropski pakt o azilu in migracijah uzakonili do evropskih volitev prihodnje leto.

Scholz in Macron sta se sicer ob koncu današnjih pogovorov v Hamburgu strinjala, da je med Nemčijo in Francijo kljub različnim pogledom na nekatera vprašanja mogoče doseči soglasje, denimo pri občutljivem vprašanju energije. Ob tem sta izrazila odločenost, da znova okrepita nemško-francosko prijateljstvo. Francija in Nemčija sta "pomemben par za Evropo" in morata premostiti svoje razlike, sta dejala Scholz in Macron.

"Kot je običajno pri mnogih parih, včasih obstajajo različni pogledi na nekatera vprašanja, vendar je mogoče razviti skupno stališče," je dejal kancler. Macron je ob tem pripomnil, da imata Nemčija in Francija "zgodovinsko, moralno in politično dolžnost zgraditi skupne poti za napredek obeh držav in Evrope".