Stranka z največ parlamentarci, populistično Gibanje petih zvezd, se je medtem znašla v hudi krizi.

Beppe Grillo in Giuseppe Conte. Foto: EPA
Beppe Grillo in Giuseppe Conte. Foto: EPA

Aktualno vlado Maria Draghija podpirajo skoraj vse politične stranke, vključno z dvema iz donedavne desnosredinske opozicije. Edina izjema je skrajno desna Bratje Italije. Njeni voditeljici, 44-letni Giorgii Meloni, je osama na opozicijskem bregu ponudila več pozornosti, posledično pa tudi rast priljubljenosti.

Gibanje petih zvezd šele na četrtem mestu

Po zadnjih anketah tržaške agencije SWG je Bratje Italije s skoraj 20 odstotki podpore takoj za Ligo Mattea Salvinija, ki jo podpira samo še 21 odstotkov volivcev. S pol odstotka manj od skrajne desnice je na tretjem mestu levosredinska Demokratska stranka.

Najmočnejša stranka parlamenta, Gibanje petih zvezd, pa je z manj kot 17 odstotki šele četrta. Populisti, ki jih moralno še naprej vodi komik Beppe Grillo, so se v preteklih mesecih znašli v krizi. Še pred padcem druge vlade Giuseppeja Conteja so izglasovali statutarno spremembo, po kateri naj bi gibanje vodil kolektivni organ. A še preden bi s spletnim glasovanjem izbrali njegove člane, so finančni dolgovi povzročili razkol z zasebnim podjetjem Casaleggio Associati, ki upravlja glasovalno platformo in bazo podatkov o članstvu Petih zvezd. Ne glede na statutarno novost je Grillo medtem na vrh gibanja povabil padlega premierja Conteja, ki pa formalno ni še niti član Petih zvezd.

Številni analitiki ugotavljajo, da se zaradi nastalega patpoložaja že krči obseg članstva Petih zvezd, pa tudi Contejev politični konsenz. Vse kaže, da bo rešitev prineslo šele posredovanje sodišča.