Pjetra Shalo, ki je bil znan pod vzdevkom poveljnik Volk, so marca 2021 aretirali v Belgiji, od koder so ga premestili v Haag. Foto: EPA
Pjetra Shalo, ki je bil znan pod vzdevkom poveljnik Volk, so marca 2021 aretirali v Belgiji, od koder so ga premestili v Haag. Foto: EPA

Sodišče je odločilo, da je kriv v treh od štirih točk obtožnice, in sicer za vojne zločine umora ter mučenja, okrutnega ravnanja in samovoljnega pridržanja najmanj 18 zapornikov v improviziranem priporu OVK-ja v tovarni kovin v Kukesu v Albaniji med 17. majem in 5. junijem 1999. Priprti so bili večinoma kosovski Albanci, ki naj bi vohunili ali drugače sodelovali s srbskimi oblastmi, proti katerim se je OVK bojeval za neodvisnost Kosova.

Predsedujoča sodnemu senatu Mappie Veldt-Foglia je v izreku kazni povedala, da so sodniki presodili, da je bil Shala del skupine pripadnikov OVK-ja, ki so zapornike še posebej kruto psihično in fizično mučili. Bil je tudi v skupini, odgovorni za smrt enega od zapornikov, ki je dan po mučenju umrl, saj mu niso omogočili zdravstvene oskrbe, je dejala po poročanju portala Kosovo online, ki je neposredno prenašal izrek kazni. Poudarila je tudi, da so bili agoniji umirajočega izpostavljeni tudi drugi zaporniki.

"Pjetër Shala je bil prvi, ki je udaril zapornike. Priče se še posebej spominjajo njegove okrutnosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejala sodnica.

Tožilci so sicer za Shalo zahtevali 28 let zapora, obramba pa oprostilno sodbo, ker da tožilstvo ni dokazalo njegove krivde.

Zdaj 60-letni Shala se je na sojenju izrekel za nedolžnega in obtožbe označil za izmišljene. Ob koncu današnjega izreka kazni je v sodni dvorani začel sodnikom nekaj govoriti, a mu je predsedujoča sodnica izključila mikrofon, je bilo videti v neposrednem prenosu, ki ga je prenašal portal Kosovo online.

Shalo, ki je bil znan pod vzdevkom poveljnik Volk, so marca 2021 aretirali v Belgiji, od koder so ga premestili v Haag. Na posebnem sodišču za vojne zločine na Kosovu, ki zaradi vojnih zločinov preganja predvsem nekdanje borce OVK-ja, so mu sodili od 21. februarja lani.

Na tem sodišču s sedežem v Haagu od lanskega aprila med drugimi sodijo tudi štirim vodilnim predstavnikom nekdanjega OVK-ja – nekdanjemu kosovskemu predsedniku Hashimu Thaciju, nekdanjima predsednikoma parlamenta Kadriju Veseliju in Jakupu Krasniqiju ter poslancu Rexhepu Selimiju. Vsi so zanikali krivdo za očitane zločine.

OVK se je med vojno od februarja 1998 do junija 1999 boril za samostojnost Kosova in proti vojski Zvezne republike Jugoslavije takratnega predsednika Slobodana Miloševića. Vojna je zahtevala okoli 13.000 življenj in se je končala šele po Natovem bombardiranju takratne Zvezne republike Jugoslavije, po katerem so se srbske sile umaknile s Kosova.