Nekdanji podpredsednik avstrijske vlade in predsednik svobodnjakov (FPÖ) je ob predstavitvi dejal, da bo v središču nove stranke krepitev regionalnih in nacionalnih interesov Avstrije.

Heinz Christian Strache je novo stranko predstavil na prvo obletnico afere Ibiza, ki ga je – očitno le začasno – odnesla iz avstrijske politike. Foto: Reuters
Heinz Christian Strache je novo stranko predstavil na prvo obletnico afere Ibiza, ki ga je – očitno le začasno – odnesla iz avstrijske politike. Foto: Reuters

Globalizacija sveta povsem ušla izpod nadzora
"Smo protiutež in antigibanje globalizaciji sveta, ki je povsem ušla izpod nadzora, ter družbi, ki postaja vedno bolj izkoreninjena,
" je povedal Strache in novo stranko predstavil kot "novo, sodobno gibanje".

Upa na glasove tistih, ki so izgubili delo in jim grozi revščina
Nova Strachejeva stranka namerava oktobra nastopiti na deželnozborskih volitvah na Dunaju. Nekdanji prvi mož FPÖ-ja upa, da bo dobil predvsem podporo tistih volivcev, ki so zaradi ukrepov proti pandemiji novega koronavirusa izgubili delovna mesta in jim grozi revščina. Ocenil je, da so bili ukrepi vlade glede omejitve gibanja zaradi pandemije pravilni, ponovni zagon gospodarstva pa je bil po njegovem mnenju prepozen in brez zadostne podpore prizadetim.

Strache se je konec lanskega leta, ko so ga iz FPÖ-ja izključili zaradi ravnanja na škodo stranke, popolnoma umaknil iz politike. Skupina politikov iz vrst svobodnjakov, ki se je zbrala okrog Stracheja, je nato ustanovila Zavezništvo za Avstrijo (DAÖ), kar je Stracheju omogočilo postopno vrnitev v politiko.

Strache "nasedel" nečakinji ruskega oligarha
Strache je bil glavni protagonist v aferi Ibiza, ki je maja lani pretresla avstrijsko politiko. Takrat se je v javnosti pojavil videoposnetek, ki je nastal na Ibizi in v katerem Strache domnevno nečakinjo ruskega oligarha posredno nagovarja h korupciji. Po aferi je Strache odstopil tako kot podkancler kot tudi vodja svobodnjakov, posledično je razpadla takratna koalicijska vlada med FPÖ-jem in ljudsko stranko (ÖVP) pod vodstvom Sebastiana Kurza. Na predčasnih parlamentarnih volitvah je ponovno slavila ljudska stranka, Kurz pa je znova postal avstrijski kancler, tokrat na čelu prve koalicije vlade med ÖVP-jem in Zelenimi v avstrijski zgodovini.

Ankete: Ljudsko stranko pod vodstvom Kurza podpira 48 odstotkov volivcev
Glede na zadnje javnomnenjske raziskave je ÖVP še utrdila svoj primat med avstrijskimi strankami. ÖVP pod vodstvom 33-letnega Kurza podpira 48 odstotkov avstrijskih volivcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na predčasnih volitvah septembra lani je stranka dobila 37,5 odstotka glasov podpore.