Tolpe na Danskem prežijo na ranljive mlade. Foto: Reuters
Tolpe na Danskem prežijo na ranljive mlade. Foto: Reuters

Od prihodnjega tedna bodo policisti iz južne Švedske za stalno nameščeni v Københavnu, medtem ko se je danska policija že pridružila švedskemu kriznemu štabu v Malmöju, poroča Guardian.

Precedenčno meddržavno sodelovanje se začenja po seriji resnih incidentov v zadnjih mesecih, vključno s strelskimi obračuni s smrtnimi izidi in posedovanjem orožja, kot so ročne granate. V incidente so bili vpleteni osumljenci iz sosednje Švedske.

Po navedbah švedske policije danske tolpe na družbenih omrežjih v svoje vrste novačijo otroke, stare tudi le 12 let, ki nato prečkajo mejo z avtomobili ali javnimi prevoznimi sredstvi, da bi zagrešili zločine na Danskem.

Prejšnji mesec je policija aretirala 16-letnega Šveda zaradi suma poskusa umora v povezavi s streljanjem na trgu Blagards Plads v Københavnu. Ta teden pa so aretirali 25-letnega Šveda, ki je sredi danske prestolnice nosil dve ročni granati.

Krizni sestanek obeh ministrov

Zaradi nasilja sta vladi obeh držav izdali ta teden več opozoril. Danski pravosodni minister Peter Hummelgaard je obsodil "izprijeno kulturo nasilja" na Švedskem, češ da noče, da se tovrstna kriminalnost uvozi na Dansko. Njegov švedski kolega Gunnar Strömmer pa je napovedal, da bo prihodnji teden odpotoval na Dansko in se srečal z njim.

Nasilje je privedlo tudi do okrepljenega nadzora na vlakih med Malmöjem in Københavnom ter uvedbo posebnih nadzornih točk v danski prestolnici, kjer lahko policisti izvajajo naključne preglede tudi brez suma kaznivega dejanja.

Policija je okrepila nadzor na vlakih, ki potujejo iz Malmöja na Švedskem čez most v Københaven. Foto: EPA
Policija je okrepila nadzor na vlakih, ki potujejo iz Malmöja na Švedskem čez most v Københaven. Foto: EPA

Po navedbah københavnske policije je nasilje rezultat vse bolj razgretega konflikta med dvema kriminalnima združbama na Danskem.

Ena ima bazo v okolici Københavna, druga pa nima permanentne baze in je po njihovem mnenju po večini nadzorovana zunaj Danske.

Za slavo in status

Čeprav so streljanja in eksplozije na Švedskem že vrsto let pereča problematika, je novačenje mladih za kriminalna dejanja na Danskem vzniknilo v zadnjem mesecu.

“Potujejo na Dansko in tam izvajajo kriminalna dejanja. Danska policija je aretirala mulce iz Švedske, ki jih sumijo nasilnih zločinov," je povedal policijski načelnik iz južne Švedske Stefan Sintéus. “Tu ne gre za konflikt med tolpami na Švedskem in Danskem, ampak za konflikt, da na Danskem izkoriščajo mlade iz Švedske. Kriminalci razpisujejo ponudbe za delo na družbenih omrežjih, mladi pa zagrabijo priložnost.”

Kot je opozoril, so otroci pogosto ranljivi, na Danskem pa jim pretijo precej strožje kazni kot na Švedskem. In čeprav so plačani, jih bolj motivira "slava in status novopečenega kriminalca", je povedal.

Čeprav so švedske in danske oblasti v preteklosti že sodelovale, pa je bilo to po navadi v povezavi s specifičnim primerom, tokrat pa je prvič, da so policisti trajno nameščeni s policijskimi enotami sosede za potrebe preventivnih zadolžitev, še piše Guardian. Švedska policija sodeluje tudi s kolegi na Finskem in Norveškem.