Švicarsko zunanje ministrstvo je letos že trikrat poklicalo na posvet ruskega veleposlanika Sergeja Garmonina. Foto: EPA
Švicarsko zunanje ministrstvo je letos že trikrat poklicalo na posvet ruskega veleposlanika Sergeja Garmonina. Foto: EPA

Švicarsko ministrstvo za zunanje zadeve je letos že trikrat poklicalo na posvet ruskega veleposlanika v Bernu, vzrok za to pa je bilo naraščanje zaskrbljenosti glede domnevnih operacij, katerih tarče so bile organizacije s sedežem v Švici, med njimi tudi laboratorij, v katerem opravljajo testiranja kemičnega orožja.

"Švicarsko zunanje ministrstvo je pozvalo Rusijo, naj nemudoma preneha nezakonite dejavnosti na švicarskem ozemlju oz. tiste, ki so uperjene proti švicarskim tarčam," je v izjavi za javnost v nedeljo zapisalo švicarsko ministrstvo.

Po navedbah medijev je švicarska obveščevalna služba v petek sporočila, da je v sodelovanju z britanskimi in nizozemskimi kolegi preprečila rusko operacijo, katere tarča je bil švicarski laboratorij.

Švicarski časopis Tages-Anzeiger in nizozemski NRC Handelsblad, ki navajata neimenovane vire, sta poročala, da naj bi bili domnevni agenti na poti v laboratorij Spiez blizu Berna, ki analizira kemično in biološko orožje ter izvaja analize živčnih agentov, kot je novičok.

Velika Britanija trdi, da je Moskva marca uporabila novičok za poskus umora nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala v Salisburyju in je obtožila dva ruska državljana za poskus umora. Marca je Nizozemska izgnala dva domnevna ruska vohuna.

Medtem švicarski tožilci pravijo, da preiskujejo spletne napade na urade svetovne protidopinške agencije v Švici. Kriminalna preiskava se je začela marca 2017 na podlagi suma političnega vohunjenja, so v soboto sporočili iz urada generalnega državnega tožilca. Preiskava je pod drobnogled vzela isti par, ki ga je švicarska obveščevalna služba identificirala ta petek, so še dejali v uradu.

Švica bi utegnila biti tarča intenzivnih obveščevalnih aktivnosti, ker gosti številne mednarodne organizacije, kot sta Mednarodni olimpijski komite in Združeni narodi.

Četrtina ruskih diplomatov agentov?
Švicarski časopis Sonntags-Zeitung je v nedeljo poročal, da švicarska obveščevalna služba ocenjuje, da je četrtina ruskih diplomatov v Švici delala oz. še vedno dela kot obveščevalni agenti.

Rusko veleposlaništvo je pisanje časopisa označilo za brez osnove. "To se zdi kot absurden poskus, da bi bralcem podali lažen pogled na Ruse, ki delajo v Švici," so še sporočili z veleposlaništva.