Ukrajinski vojak v vasi Mala Roganj. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak v vasi Mala Roganj. Foto: Reuters

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak je na ukrajinski državni televiziji dejal, da mora Ukrajina premagati Rusijo v Doneškem bazenu, kjer ima Moskva pod nadzorom separatistični pokrajini Doneck in Lugansk, preden bi lahko potekalo srečanje Zelenskega z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

"Ukrajina je pripravljena na velike bitke. Ukrajina jih mora dobiti, vključno v Doneškem bazenu. In ko se to zgodi, bo imela Ukrajina močnejše pogajalsko izhodišče. Zatem se bosta sešla predsednika. To bi lahko trajalo dva, tri tedne," je še dejal Podoljak.

Ukrajinske oblasti so sicer v soboto po humanitarnih koridorjih evakuirale več kot 4500 ljudi, medtem ko so jih v petek okoli 6600.

Evakuacija civilistov v Irpinju na začetku aprila. Foto: EPA
Evakuacija civilistov v Irpinju na začetku aprila. Foto: EPA

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je povedala, da se je Kijev dogovoril za uporabo devetih humanitarnih koridorjev za pomoč ljudem pri umiku pred spopadi na vzhodu države, tudi z osebnimi avtomobili iz Mariupolja. "Vse poti za humanitarne koridorje v regiji Lugansk bodo delovale, dokler bo trajalo premirje pri okupatorskih ruskih četah," je sporočila.

Ruski generalmajor Mihail Mizincev je navedel, da so brez sodelovanja ukrajinskih oblasti v zadnjih 24 urah iz samooklicanih republik Lugansk in Doneck ter nevarnih območij v Ukrajini v Rusijo evakuirali skoraj 26.700 ljudi.

Ruske sile uničile letališče v Dnipru

Ruska vojska je na vzhodu države znova bombardirala letališče v Dnipru. "Bil je nov napad na letališče v Dnipru. Nič ni ostalo od njega. Letališče in infrastruktura okoli njega sta uničena. Rakete kar letijo in letijo," je na Telegramu zapisal vodja vojaške uprave mesta Valentin Rezničenko.

Rusija medtem po ugotovitvah britanskih obveščevalcev poskuša nadomestiti izgube s pomočjo že odpuščenega vojaškega osebja. Prav tako naj bi poskušala rekrutirati sile v ruski separatistični regiji Pridnjestrska republika v Moldaviji.

Uničenje v Černigovu na severu Ukrajine. Foto: EPA
Uničenje v Černigovu na severu Ukrajine. Foto: EPA

Poročilo o novem množičnem grobišču

V vasi Buzova blizu Kijeva so medtem po umiku ruskih enot po navedbah predstavnika lokalnih oblasti Tarasa Didiha našli množično grobišče z več deset trupli ukrajinskih civilistov. Trupla ležijo v jarku blizu bencinske črpalke, je dodal za ukrajinsko televizijo. Navedb ni mogoče neodvisno potrditi, opozarja Reuters.

Predtem pa so iz mesta Makariv približno 50 kilometrov zahodno od Kijeva sporočili, da so po umiku ruskih sil našli 132 ustreljenih civilistov, večinoma v skupnih grobiščih. Župan Vadim Tokar je za ukrajinsko televizijo dejal, da so storilci ruski vojaki. Tudi te novice niso mogli neodvisno potrditi.

Poveljstvo ukrajinske vojske je medtem v zadnjem poročilu, objavljenem na Facebooku, zapisalo, da poskušajo ruske sile prebiti ukrajinsko obrambo na območju Izjuma jugovzhodno od Harkova na vzhodu države.

Papež Frančišek je v nagovoru med mašo na cvetno nedeljo na Trgu svetega Petra pozval k ustavitvi ognja v Ukrajini med velikonočnimi prazniki.

"Odložite orožje, začnite velikonočno premirje. A ne zato, da bi na novo napolnili orožje in nadaljevali boje, ne. Naj bo premirje za to, da pridemo do miru, z iskrenimi pogajanji, s pripravljenostjo tudi žrtvovanja za dobro ljudi," je nagovoril 50.000 zbranih vernikov. Poudaril je, da so z orožjem v takšni vojni samo porazi. "Kakšna zmaga je to, če bo zastava zaplapolala nad ruševinami? Za Boga ni nič nemogoče, niti ustavitev vojne, ki ji ni videti konca, vojne, ki nam vsakodnevno postavlja pred oči nečloveške pokole in strašljiva grozodejstva nad nedolžnimi civilisti."

To skušajo doseči s premestitvijo dodatnih enot na območje in poskusom vzpostavitve popolnega nadzora nad Mariupoljem.

"Nasprotnik še naprej vodi obsežno oboroženo agresijo na našo državo," piše v poročilu ukrajinske vojske, ki poudarja, da se nadaljujeta "delna blokada mesta Harkov" in bombardiranje.

Satelitski posnetki, ki jih je v petek zbralo in analiziralo ameriško podjetje Maxar Technologies, prikazujejo približno 12 kilometrov dolg konvoj, ki se premika proti jugu skozi mesto Veliki Burluk vzhodno od Harkova. Po navedbah ameriške televizije CNN naj bi šlo za konvoj ruskih vojaških vozil.

"Prisilna mobilizacija prebivalstva" v Lugansku

V regiji Lugansk pa se po navedbah ukrajinske strani krepi "prisilna mobilizacija prebivalstva na začasno okupiranih ozemljih". V regiji Doneck je bilo medtem v obstreljevanju mesta Vugledar ubitih pet civilistov in več ranjenih, je sporočil tamkajšnji guverner Pavlo Kirilenko.

Oblasti v regijah na vzhodu države so prebivalstvo pozvale k evakuaciji v pričakovanju silovite ruske ofenzive.

Tretja izmenjava ujetnikov

V soboto sta sicer vojskujoči strani izvedli tretjo izmenjavo ujetnikov. Kot je na Telegramu zapisala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, je ruska stran predala 26 Ukrajincev, med njimi 14 civilistov.

Sorodna novica Energoatom: Rusi kopali jarke na območju visokega sevanja v Černobilu

Ruska varuhinja človekovih pravic Tatjana Moskalkova pa je sporočila, da se je vrnilo 14 ruskih mornarjev s civilne ladje Azov Concord, ki so jih od 24. februarja zadrževali v Mariupolju.

Koliko žrtev?

Koliko žrtev je v operaciji v Ukrajini, ki jo je začela 24. februarja, utrpela ruska vojska, ni znano. Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je v četrtek priznal, da so ruske enote v Ukrajini utrpele znatne izgube, vendar ni navedel števila žrtev.

Ukrajinska vojska je na Twitterju sporočila, da je bilo od začetka vojne ubitih najmanj 19.300 ruskih vojakov, medtem ko zahodni viri ocenjujejo, da je bilo ubitih od 7000 do 15.000 ruskih vojakov.

Podatkov o izgubah ukrajinskih sil niso objavili, je pa ukrajinska generalna državna tožilka Irina Venediktova za Sky News povedala, da je bilo samo v regiji Kijev skupno 1222 smrtnih žrtev med civilisti.

Kot je dodala, ukrajinske oblasti preiskujejo 5600 domnevnih vojnih zločinov ruskih sil, v katere naj bi bilo vpletenih okoli 500 predstavnikov ruske vojske in oblasti, vključno s predsednikom Putinom.

V vasi Buzova v bližini Kijeva naj bi umiku ruskih sil odkrili še en skupen grob