Ključno za preprečevanje širjenja ošpic je cepljenje. Foto: EPA
Ključno za preprečevanje širjenja ošpic je cepljenje. Foto: EPA

Zaradi naraščajočega števila okužb bodo prihodnji teden na Dunaju in avstrijskem Koroškem začeli posebno kampanjo cepljenja proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

"Z brezplačnim cepljenjem proti ošpicam lahko enostavno in učinkovito zaščitite sebe in svoje bližnje pred okužbo. Le če bomo znatno povečali stopnjo cepljenja, se bomo lahko izognili prihodnjim izbruhom," je poudaril Rauch.

Ob tem je opozoril, da ošpice niso neškodljiva otroška bolezen in se je ne sme jemati zlahka. Avstrijsko ministrstvo za zdravje je od izbruha bolezni v tesnem stiku z zveznimi deželami, da bi čim bolje zajezili nadaljnje širjenje okužb.

V Sloveniji letos še brez primera

Po navedbah Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) so v februarju o sumu oziroma potrjenih primerih ošpic poročali tudi iz Nemčije, Španije in Slovaške. V Sloveniji pa letos še nismo imeli primera ošpic, je sporočil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Po podatkih NIJZ-ja je precepljenost otrok v državi s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam v letu 2021 znašala 95,3 odstotka, z drugim odmerkom pa 92,2 odstotka.