Cilj pošiljke heroina je bilo grško pristanišče Alesandropolis (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Cilj pošiljke heroina je bilo grško pristanišče Alesandropolis (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Tihotapljenje se skupaj z legalnim prometom povečuje na t. i. novi svilni poti in novih povezavah med osrednjo Azijo in Evropo, s katerimi se poskušajo izogibati Rusiji.

Heroin so odkrili v 434 zavitkih, skritih med prijavljenim blagom – šlo je za 4 stroje za polaganje kablov – na polpriklopniku, ki je v bolgarsko pristanišče prispel konec julija iz Kirgizije in prek gruzijskega črnomorskega pristanišča Batumi. Vmes je prepotoval več držav, najverjetneje prek Kazahstana in Kaspijskega morja v Azerbajdžan. Cilj pa je bilo grško pristanišče Alesandropolis.

Sum je vzbudilo to, da je bil kontejner z blagom nenavadno dolgo v pristanišču, heroin so nato odkrili s pomočjo rentgenskega pregleda.

Pri odpiranju in razkladanju strojev so bili ugotovljeni neenakomerne plasti barve, na novo varjeni deli in neobičajno nizka gostota za kovinske konstrukcije. Po vrtanju se je pokazala prisotnost rjave praškaste snovi, izkazalo se je, da gre za heroin, je povedal Ivan Sokolov, vodja oddelka za boj proti mamilom v pristanišču.

Podrobnosti o lastniku niso znane, prav tako ne, kdaj je bil heroin dodan. A ker so bila mamila znotraj strojev brez neposrednega dostopa, je zelo verjetno, da se to ni zgodilo med potjo. Predvidevajo, da gre za lažne stroje, ki so namenjeni le tihotapljenju blaga. Za zdaj osumljencev še nimajo, zagrožena kazen v Bolgariji pa je do 20 let zapora, v Kirgizistanu sicer zanikajo, da bi heroin izviral od tam.

V Bolgariji, ki leži na poti med Bližnjim vzhodom in zahodno Evropo, so v zadnjih letih, tudi zaradi vstopanja v schengensko območje, sprejeli vrsto ukrepov za preprečevanje trgovine z mamili – podobno tudi po vsej Srednji Aziji, a tam naložbe v zadnjih 20 letih niso prinesle oprijemljivih rezultatov, ko gre za zajezitev svetovne preskrbe z mamili, so pa poglobile avtoritarnost režimov v regiji. Mamila, ki jih odkrijejo, naj bi bila le vrh ledene gore.