Uničenje v mestu Mariupolj, v ozadju jeklarna in železarna Azovstal, ki naj bi bila še zadnje poslopje v rokah ukrajinskih sil. Foto: Reuters
Uničenje v mestu Mariupolj, v ozadju jeklarna in železarna Azovstal, ki naj bi bila še zadnje poslopje v rokah ukrajinskih sil. Foto: Reuters

Župan ukrajinskega mesta Buča Anatolij Fedoruk je sporočil, da so do zdaj našli 403 trupla ljudi, za katere verjamejo, da so jih pobile ruske sile. Število najdenih trupel naj bi se še povečalo. Reuters navedb ni mogel neodvisno preveriti, so pa njihovi novinarji videli pet žrtev, ki so bile ustreljene v glavo.

Župan je dodal, da je še prezgodaj, da bi se civilisti vrnili v mesto, od koder so se prejšnji mesec ruske sile umaknile.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že pred časom grozodejstva v Buči označil za genocid ruske vojske nad civilisti. Tudi zahodni voditelji so dogodke označili za vojni zločin.

Sorodna novica V Kijevu odstranjujejo barikade, severna predmestja znova oživela

Putin: Slike in posnetki iz Buče "ponarejeni"

Ruska stran vseskozi zanika odgovornost. Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da so slike in posnetki trupel, raztresenih po Buči, "ponarejeni". Dogodek je primerjal z dogajanjem v Siriji, kjer je Zahod po njegovih navedbah uprizoril napad s kemičnim orožjem, da bi očrnili predsednika Bašarja Al Asada. "V Buči gre za ponaredek enake vrste," je dejal.

Ruski predsednik zagovarjal invazijo v Ukrajini

Putin se je danes udeležil podelitve nagrad na Daljnem vzhodu ob ruskem kozmonavtskem dnevu, kjer je dejal, da bo "vojaška operacija" v Ukrajini brez dvoma dosegla svoje cilje.

Francoski forenziki si v Buči ogledujejo množična grobišča. Foto: Reuters
Francoski forenziki si v Buči ogledujejo množična grobišča. Foto: Reuters

"Nismo mogli več tolerirati genocida v Doneškem bazenu," je rekel in dodal, da z izvajanjem vojaške operacije ščitijo Rusijo, ker niso imeli druge izbire. "Glavni cilj je pomagati ljudem v Doneškem bazenu." Ruski vojaki so po njegovih besedah pogumni, učinkoviti in uporabljajo najsodobnejše orožje. Po njegovih besedah so bili spopadi s protiruskimi silami neizogibni, bilo je le vprašanje časa.

Mirovna pogajanja v slepi ulici?

Ruski predsednik je na tiskovni konferenci še dejal, da so se mirovni pogovori z Ukrajino "znašli v slepi ulici", ker naj bi Ukrajina odstopala od dogovorov, sklenjenih na mirovni konferenci v Carigradu v Turčiji.

"Rusija ne bo nikoli več odvisna od Zahoda"

Rusija ne načrtuje, da bi se izolirala od sveta, je še dejal Putin. "Ne želimo biti izolirani. Nemogoče je v veliki meri izolirati kogar koli v tem modernem svetu, še posebej ne tako velike države, kot je Rusija."

"Rusija ne bo nikoli več odvisna od Zahoda," se je odzval na sankcije ZDA in EU-ja proti Rusiji. "Sankcije so bile (op. p. leta 1960) popolne, izolacija tudi, toda Sovjetska zveza je bila vseeno prva v vesolju," je še dejal na slovesnosti ob 61. obletnici Gagarinovega prvega obiska vesolja, navaja Reuters.

Na tiskovni konferenci je poudaril, da ruski finančni sistemi dobro delujejo, zahodni "blitzkrieg" s sankcijami pa ni uspel. Dodal je, da bodo inflacija in naraščajoče cene hrane ter goriva povzročili pritisk na evropske politike.

Lukašenko: Brez gnojil ne bo žetve

Putina je na obisku na Daljnem vzhodu spremljal tudi beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Ta je na konferenci s Putinom opozoril na grožnjo povečanja lakote po svetu, saj "brez gnojil ne bo žetve", poroča ruska tiskovna agencija RIA. Ukrajina je ena izmed največjih izvoznic gnojil na svetu.

Putin: Spopad v Ukrajini je bil neizogiben

Zelenski v litovskem parlamentu ruske vojake obtožil posilstev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v nagovoru poslancev v litovskem parlamentu pozval EU, naj uvede nove sankcije proti vsem ruskim bankam in ruski nafti ter da naj določi datum, ko bo prenehala uvažati ruski plin.

V nagovoru je še poudaril, da so prejeli poročila o več sto posilstvih, ki so jih v Ukrajini zagrešili ruski vojaki. "Na območjih, od koder so se umaknili okupatorji, se nadaljuje odkrivanje in dokumentiranje vojnih zločinov, ki so jih zagrešili ruski vojaki," je dejal Zelenski.

"Vsak dan odkrivamo nova množična grobišča. Zbirajo se pričanja, na tisoče žrtev, na stotine primerov mučenj. Trupla odkrivamo v kleteh in jarkih. Zaznanih je bilo več sto primerov posilstev, tudi mladih deklet in otrok, celo dojenčka," je dejal.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je v odzivu na te navedbe dejal, da si večje groze sploh ni mogoče zamisliti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Organizacije za človekove pravice na podlagi pričanj žrtev opozarjajo, da se posilstva v Ukrajini uporabljajo kot "orožje".

Ruski predsednik Vladimir Putin se je z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom udeležil slovesnosti v vesoljskem izstrelišču Vostočnij na Daljnem vzhodu, kjer je odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin se je z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom udeležil slovesnosti v vesoljskem izstrelišču Vostočnij na Daljnem vzhodu, kjer je odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev. Foto: Reuters

Navedbe o uporabi kemičnega orožja v Mariupolju

V Mariupolju je pod nadzorom ukrajinskih sil oziroma Azovskega bataljona le še obsežen kompleks jeklarne Azovstal. Od tam poročajo o domnevni uporabi kemičnega orožja.

Ukrajinska poslanka Ivana Klimpuš je na Twitterju zapisala, da je Rusija v mestu uporabila "neznano snov" in da ljudje trpijo za težavami z dihali. "Najverjetneje kemično orožje!" je dodala. Pomočnik župana Mariupolja Petro Andruščenko je na Telegramu zapisal, da tovrstni napad "trenutno ni potrjen". "Čakamo na uradne informacije vojske," je zapisal. Da je ruski brezpilotni letalnik nad vojake in civiliste v Mariupolju spustil "strupeno snov", je že pred tem v ponedeljek zatrdil nacionalistični bataljon Azov, ki je obenem navajal, da naj bi ljudje doživljali dihalne odpovedi in nevrološke težave.

Ruske separatistične enote niso uporabile kemičnega orožja v njihovih poskusih zavzetja Mariupolja, pa je dejal ruski separatistični poveljnik Eduard Basurin. Predtem je namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maliar dejala, da Kijev preverja navedbe, da je Rusija morebiti uporabila kemično orožje pri osvajanju Mariupolja.

ZDA ne morejo potrditi uporabe kemičnega orožja

Navedbe preiskujejo tudi ZDA in Združeno kraljestvo. Ameriški zunanji minister Antony Blinken je sporočil, da ZDA ne morejo ničesar potrditi glede poročil o uporabi kemičnega orožja v Ukrajini. "S partnerji smo v neposrednih pogovorih, da bi skušali ugotoviti, kaj se je zgodilo. Gre torej za resnično zaskrbljenost," je dejal Blinken.

Če bi Rusija dejansko uporabila kemično orožje, bi se ruski predsednik Vladimir Putin moral zavedati, da so glede odziva Zahoda na mizi vse možnosti, je opozoril britanski državni sekretar za oborožene sile James Heappey. Nekatere stvari so pač nesprejemljive in uporaba kemičnega orožja bi bila deležna odgovora, je še dejal.

Ruska vojska naj bi kmalu zavzela Mariupolj

EU: Odgovorni za uporabo kemičnega orožja bodo odgovarjali

Da so videli poročila medijev o domnevni uporabi kemičnega orožja ruskih sil v Mariupolju in da pozorno spremljajo razmere, je v Bruslju dejala tudi tiskovna predstavnica visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Nabila Massrali.

"Uporaba kemičnega orožja, vključno s strupenimi kemikalijami, predstavlja kršitev konvencij o kemičnem orožju, katerih podpisnica je tudi Rusija. Je tudi vojni zločin in predstavlja hudo kršitev mednarodnega humanitarnega prava. Je povsem nesprejemljivo in predstavlja varnostno grožnjo za vse nas. Odgovorni za uporabo kemičnega orožja bodo odgovarjali," je dejala.

Ukrajina naj bi ob vsem tem Zahod zaprosila za še več orožja, s katerim bi zaustavili nasilje v Mariupolju, od koder poročajo tudi o domnevnem brutalnem ravnanju ruskih sil nad civilnim prebivalstvom, tudi o posilstvih.

Župan Mariupolja: Ubitih 21.000 civilistov

Župan Mariupolja Vadim Bojčenko je sporočil, da se je število ubitih civilistov v tem mestu po zadnjih ocenah povzpelo na 21.000. Število žrtev sicer od začetkov uličnih bojev težko ugotavljajo, je dodal.

ZN: 4,8 milijona otrok je moralo zapustiti svoje domove

Mariupolj naj bi bil tik pred padcem

Združeni narodi so sporočili, da je zaradi vojne svoje domove moralo zapustiti 4,8 milijona od 7,5 milijona ukrajinskih otrok. "Prisiljeni so bili zapustiti vse za sabo: svoje domove, svoje šole in v številnih primerih tudi družinske člane," je dejal Manuel Fontaine, direktor Unicefovega programa za izredne razmere. Ob tem so v ZN-u potrdili smrt 142 otrok, a naj bi bila dejanska številka veliko višja. Ukrajinske oblasti navajajo številko 186.

"Čeprav se je število ljudi, ki zapuščajo državo, znatno zmanjšalo, pa opažamo, da so tisti, ki so v preteklih tednih prečkali meje, bolj ranljivi, imeli manj sredstev in tudi manj načrtov, kam bi lahko šli," je v Ženevi dejal tiskovni predstavnik Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Matt Saltmarsh.

Ukrajinski veleposlanik pri Združenih narodih Sergij Kislica je dejal, da je Rusija iz države odpeljala več kot 121.000 otrok. Po njegovih navedbah naj bi bil oblikovan osnutek zakona za poenostavljeno in pospešeno posvojitev sirot in celo tistih, ki imajo starše in druge sorodnike.

V Ukrajino naj bi se vrnilo več kot 870.000 beguncev

Ukrajinske obmejne sile so sporočile, da se je v državo vrnilo več kot 870.000 ljudi, ki so od začetka vojne pobegnili v tujino, med njimi pa je vedno več otrok, žensk in starejših ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsak dan naj bi se v Ukrajino vrnilo od 25.000 do 30.000 Ukrajincev, je dejal tiskovni predstavnik Andrij Demčenko. "Pravijo, da so razmere varnejše, zlasti v zahodnih regijah države. Ne morejo več bivati v tujini in so se pripravljeni vrniti v državo in tukaj tudi ostati," je še dodal.

Množično vračanje Ukrajincev prihaja v času, ko so se ruske oborožene sile konec prejšnjega meseca umaknile iz bližine glavnega mesta Kijev in se v celoti preusmerile na vzhod države.

Kremelj: Ruske vojake želijo prikazati kot sadiste in posiljevalce

Rusija je navedbe že zavrnila in dejala, da gre za jasen namen Ukrajine in njenih zaveznic, da želijo ruske vojake prikazati kot "sadiste in posiljevalce". Rusko obrambno ministrstvo je ob tem dejalo, da ukrajinsko vlado vodijo ZDA z namenom "sejanja lažnih dokazov o ruskem nasilju nad civilisti", čeprav si Moskva močno prizadeva, "da bi zaščitila civilno prebivalstvo".

Kijev po tem, ko so se iz njega umaknile ruske sile. Foto: AP
Kijev po tem, ko so se iz njega umaknile ruske sile. Foto: AP

"ZDA, ki imajo več let izkušenj v organizaciji provokacij s človeškimi žrtvami, nadaljujejo svojo kampanjo snovanja in širjenja lažnih dokazov," so še sporočili z ministrstva.

Nehammer: V Doneškem bazenu se pripravlja obsežen napad

Avstrijski kancler Karl Nehammer, ki se je v ponedeljek sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je dejal, da se na vzhodu Ukrajine pripravlja "brutalen in obsežen napad". Ruske sile so namreč zapustile Kijev, zdaj naj bi se osredotočile na Doneški bazen na vzhodu države.

Steinmeier na Poljskem: V Kijevu mojega obiska niso želeli

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je v Varšavi srečal s poljskim kolegom Andrzejem Dudo, s katerim sta razpravljala predvsem o nadaljnji pomoči Ukrajini. Steinmeier je dejal, da je ruske vojne zločine videl ves svet, še naprej pa jih je treba dokumentirati, da bodo storilci odgovarjali. Prav tako je poudaril, da bo Nemčija še naprej sprejemala ukrajinske begunce in pomagala Poljski, kjer je beguncev največ.

Poljski predsednik je dejal, da je nemškega kolega zaprosil za podporo pri ustanovitvi posebnih skladov v EU-ju za pomoč beguncem. Dodal je še, da Poljska računa na to, da bo zveza Nato še naprej krepila svojo prisotnost na vzhodnem krilu.

Steinmeier in Duda. Foto: EPA
Steinmeier in Duda. Foto: EPA

Steinmeier je sicer nameraval ta teden s predsedniki Poljske, Estonije, Latvije in Litve odpotovati v Kijev, da bi poslal močan signal skupne evropske solidarnosti z Ukrajino. "To sem bil pripravljen storiti, vendar očitno, in to moram upoštevati, v Kijevu tega niso želeli," je dejal.

Steinmeier je že dolgo znan po svoji do Moskve prijazni drži, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med drugim se je zavzemal tudi za sporni plinovod Severni tok 2 med Rusijo in Nemčijo, ki je bil zaradi ruske agresije zaustavljen. Steinmeier je pred kratkim priznal, da je bil njegov pristop k zbliževanju s predsednikom Putinom napačen.

Putin izvajal čistke v FSB-ju?

Britanski The Times pa je medtem poročal, da naj bi ruski predsednik Vladimir Putin izvajal čistke med agenti varnostne službe FSB in vojaškimi poveljniki. Razlog naj bi bila neuspešna operacija v Ukrajini. Odpustili naj bi okoli 150 ljudi, nekateri naj bi bili celo v zaporu. Med njimi naj bi bil tudi nekdanji vodja posebnega oddelka za operacijske informacije in mednarodne odnose Sergej Beseda, ki naj bi bil zaprt v zloglasnem zaporu Lefortovo.