Tiskovna predstavnica policije pa je poročala, da je večja skupina protestnikov okoli 5.45 po lokalnem času poskušala prebiti policijski kordon. Foto: Reuters
Tiskovna predstavnica policije pa je poročala, da je večja skupina protestnikov okoli 5.45 po lokalnem času poskušala prebiti policijski kordon. Foto: Reuters

Kot poroča dopisnica TV Slovenija Maja Derčar, so se med mirne demonstrante pomešali nasilni pripadniki skrajno levih skupin, ki so napadli policiste. V spopadih je bilo nekaj poškodovanih in več aretiranih.

"Med demonstrante (menda jih je 70 tisoč) pred dobro zastraženo sejemsko dvorano v Essnu so se pomešali pripadniki skrajno levih skupin in že pred šesto zjutraj pozivali udeležence, naj delegatom stranke AFD-ja preprečijo prihode. Delegati so zato ob skandiranju protestnikov "Ni pravice do nacistične propagande" do dvorane plezali čez ograje ali se stežka prebijali skozi množico ob policijskem spremstvu. Jutranja prerivanja s policijo, 4000 njenih pripadnikov je na delu, so dopoldne prerasla v bolj nasilna dejanja, posamezni zamaskirani protestniki so napadli predstavnike medijev in policiste in bili aretirani. Član AFD Stefan Hrdy, nekdanji pripadnik specialne enote, je po navedbah več medijev pljunil protestnico, enega od protestnikov pa ugriznil v nogo," je poročala dopisniica Maja Derčar.

Tiskovna predstavnica policije pa je poročala, da je večja skupina protestnikov okoli 5.45 po lokalnem času poskušala prebiti policijski kordon. Dodala je, da so policisti uporabili solzivec in gumijevke, da bi ustavili napredovanje protestnikov.

"V četrti Ruettenscheld je vzniknilo nasilje. Demonstranti so napadli varnostne sile. Izvedenih je bilo več aretacij," je pozneje na omrežju X sporočila nemška policija.

Protestniki so kandirali
Protestniki so kandirali "Ni pravice do nacistične propagande" Foto: Reuters

Izvolitev vodstva

Člani AfD-ja so na kongresu za sopredsednika stranke ponovno izvolili Alice Weidel in Tina Chrupallo, ki sta se potegovala za nov mandat.

"Tu smo in tu bomo ostali. Kot vse druge politične stranke imamo pravico do izvedbe kongresa," je ob današnji otvoritvi dvodnevnega dogodka dejala sopredsednica stranke Weidel.

Osrednji temi kongresa sta rezultat stranke na nedavnih evropskih volitvah, na katerih se je AfD sicer odrezal dobro, toda nekoliko slabše od pričakovanj, in priprave na jesenske volitve v treh vzhodnonemških deželah.

"Na vzhodu smo številka ena. Na teh volitvah želimo zmagati, svoj položaj pa želimo razširiti in ohraniti," je poudaril Chrupalla.

Weidel je medtem napadla vladajočo koalicijo, zlasti nedavno spremembo zakona o državljanstvu, ki omogoča hitrejšo pot do nemškega potnega lista in dvojnega državljanstva. Opozorila je, da bo "Nemčija sama sebe pokončala, če se ne bomo pobrali in končno končali te hipijevske norosti".

Prav tako je izjavila, da je v najboljšem interesu Nemčije in Evrope, da Ukrajina ne postane članica EU-ja.