Incidente še preiskujejo. Foto: Reuters
Incidente še preiskujejo. Foto: Reuters

Zaradi več usklajenih požigov in drugih sabotaž je ustavljen promet na progi med Parizom in zahodom Francije, povezave TGV-ja pa bodo močno motene vse do ponedeljka.

"Vse potnike, ki to lahko storijo, prosimo, da preložijo svoje potovanje in ne hodijo na postajo," so zapisali pri SNCF-ju na družbenih omrežjih.

Na železniški postaji Montparnasse, ki je izhodišče za destinacije zahodno od prestolnice, se vijejo dolge vrste, poroča BBC.

Še posebej prizadete so linije, ki povezujejo zahod in sever s prestolnico: promet med Parizom in Lillom na severu Francije je ustavljen, prav tako tudi promet med Parizom ter Toursom in Le Mansom na jugozahodu.

Številne povezave so odpovedane, stanje pa bo trajalo "vsaj ta konec tedna, dokler bodo potekala popravila", so dodali pri SNCF-ju.

"Domnevamo lahko, da so bili napadi načrtovani in premišljeni," je dejal izvršni direktor SNCF-ja Jean-Pierre Farandou. Pojasnil je, da so napadalci zanetili požar v ceveh, v katerih se nahajajo optični kabli. "Gre za ogromno število kablov. Popravljati jih moramo enega za drugim, to je ročno delo, ki zahteva več sto delavcev," je dodal.

Kakšne bodo posledice za OI?

Zaradi napadov je bilo danes odpovedanih tudi več vlakov Eurostar med Parizom in Londonom. "Vsi vlaki, ki odhajajo iz Pariza in proti njemu, bodo danes preusmerjeni na običajno progo," je sporočil Eurostar. To pomeni, da bodo potniki na poti, ki običajno traja približno dve uri in 20 minut, potrebovali dodatnih 90 minut.

Pariško tožilstvo je medtem že sprožilo preiskavo domnevnega poskusa ogrožanja temeljnih nacionalnih interesov in bo v okviru preiskave temeljito pregledala povzročeno škodo.

Prizadetih je okoli 800.000 potnikov. Foto: Reuters
Prizadetih je okoli 800.000 potnikov. Foto: Reuters

Francoski premier Gabriel Attal je obsodil napade in jih označil za "usklajena dejanja sabotaž proti napravam železniškega operaterja SNCF". "Naše obveščevalne službe in organi pregona so mobilizirani, da bi našli in kaznovali storilce teh kriminalnih dejanj," je dodal.

Francoski minister za promet Patrice Vergriete je ostro obsodil "kriminalna dejanja", ki da bodo korenito posegla tudi v dopustniške načrte Francozov.

"Usklajena zlonamerna dejanja so bila v četrtek zvečer usmerjena na več prog TGV-ja in bodo do konca tedna močno ovirala promet," je sporočil minister.

Ministrica za šport Amélie Oudéa-Castéra je napade opisala kot "naravnost grozljive" in dodala, da trenutno ocenjujejo posledice napadov na javnost in tudi olimpijce.

V središču Pariza danes na slovesnosti ob odprtju, ki bo potekala vzdolž reke Sene, pričakujejo več kot 300.000 gledalcev.