Foto: EPA
Foto: EPA

Čez južno in srednjo Italijo se širi subtropski afriški anticiklon, ki mu pravijo Lucifer, v drugi polovici tedna pa naj bi zajel tudi sever države, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Rdečo oznako vsaj tridnevne nevarnosti za zdravje prebivalcev so zaradi temperatur, ki naj bi dosegle ali presegle 40 stopinj Celzija, danes dobila štiri mesta, in sicer Campobasso in Bari na jugu ter Rim in Rieti v srednji Italiji. Jutri se jim bodo pridružila še druga mesta Lacija, pa Perugia v Umbriji ter Palermo na Siciliji.

Do vključno četrtka naj bi temperature ponekod na jugu države ter na obeh velikih otokih dosegle 47 ali 48 stopinj Celzija.

Med mesti, v katerih že danes velja opozorilo zaradi nadpovprečnih temperatur, je tudi Trst. V severni Italiji naj bi Lucifer prišel bolj do izraza v drugi polovici tedna, ko pričakujejo, da se bo živo srebro v Padski nižini dvignilo nad 35 stopinj.

Požari po Italiji: Najhuje v Kalabriji

Po Italiji medtem še naprej divja ogenj. Po sinočnjih podatkih je bilo najhuje v Kalabriji, kjer sta prejšnji konec tedna umrla dva človeka. Požari so se razširili zlasti na območju pogorja Aspromonte, kjer grozijo stoletnim, z Unescom zaščitenim bukovim gozdovom.

Premier Mario Draghi je za deželo na špici škornja, kjer s pomočjo letal gasijo osem večjih požarov, razglasil izredno stanje in mobilizacijo nacionalne civilne zaščite. Podobno že več dni velja na Siciliji, o večjih požarih pa poročajo tudi iz drugih južnih dežel, pa tudi iz okolice Rima in celo iz Cesene v severnoitalijanski Romanji.

Italijanski gasilci so od 15. junija dalje pri požarih v naravi posredovali že več kot 44.000-krat. Lani je bilo v enakem obdobju 26.000 posegov.

V Italiji požare tudi podtikajo

Minister za požare okrivil požigalce

Italijanski okoljski minister Roberto Cingolani je za požare okrivil požigalce. Po njegovem prepričanju so vremenski pogoji zelo ugodni za take kazniva dejanja.

"70 odstotkov požarov je zaradi požigalcev ali pa vsaj zaradi malomarnosti," je dejal minister za Rai 1. V državi imajo problem tudi s tem, da se z gozdovi ne upravlja primerno in so zelo zaraščeni, je dodal.

"Požigalci na žalost dobro vedo, kako se podtakne požar. Glavni problem je v tem, da so ljudje zelo necivilizirani," je povedal minister.

Italija se pripravlja na četrti vročinski val to poletje