"Najprej ljudje," so sporočili protestniki. Notranji minister in predsednik protipriseljenske Lige Matteo Salvini sicer pogosto uporablja geslo "Najprej, Italija". Foto: AP

Protestniki se se po poročanju BBC-ja zbrali pod geslom "Najprej, ljudje", organizatorji, ki so sporočili, da je prišlo okoli 200.000 ljudi, pa so poudarili, da je raznolikost kulturni zaklad.

"Želimo, da Italija in Evropa spremenita svoje politike, da postavita ljudi in njihove težave v središče," je eden izmed protestnikov dejal za italijansko javno radiotelevizijo RAI. Neka protestnica pa je dejala, da je namen shoda pokazati, da je "sprejem čudovita stvar, raznolikost pa obogatitev".

Socialdemokratski župan Milana Beppe Sala, ki se je protesta udeležil, ga je označil za prelomen trenutek.

Milan se sicer nahaja v pokrajini Lombardija, kjer ima vladajoča protipriseljenska stranka Liga močno podporo. Njen predsednik, notranji minister in namestnik premierja Matteo Salvini je dejal, da bodo nove vladne politike na področju priseljevanja "Italijo naredile varnejšo".

Septembra so italijanske oblasti sprejele odlok, ki lajša izgon migrantov in priseljencem odvzema državljanstvo, če zagrešijo hud zločin.

Pod obstoječo vlado je Italija skušala povsem zapreti svoja pristanišča za ladje, ki v Sredozemskem morju rešujejo prebežnike.