Do zakona so kritični v opoziciji, pa tudi znotraj vladne koalicije. Foto: EPA
Do zakona so kritični v opoziciji, pa tudi znotraj vladne koalicije. Foto: EPA

Nemčija se je zavezala, da bo najpozneje do leta 2045 postala podnebno nevtralna, zato je treba najpozneje do takrat popolnoma opustiti uporabo fosilnih goriv za ogrevanje stavb. Zakon, ki ga je potrdila nemška vladna koalicija, zdaj predvideva, da bo moral od 1. januarja 2024 vsak na novo vgrajen ogrevalni sistem v 65 odstotkih temeljiti na obnovljivih virih energije.

Obstoječe ogrevalne naprave lahko obratujejo še naprej, dovoljeno je tudi popravilo v primeru okvare. Pri novih ogrevalnih sistemih pa bo vgradnja plinskih in oljnih ogrevalnih sistemov mogoča le v izjemnih primerih, a le za tri leta.

Predvidena so prehodna obdobja in izjeme – denimo za lastnike, starejše od 80 let, če živijo sami ali če v stavbi ni več kot šest stanovanj. Trenutno se kar dve tretjini stanovanjskih stavb v Nemčiji ogrevata s fosilnimi gorivi.

"V Bruslju so spet potrdili in odločili, da bo ETS 2, torej trgovanje z emisijami, veljalo tudi za stavbe. To pomeni, da se bodo fosilne energije zagotovo podražile," je dejal nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck iz stranke Zeleni.

Predvideva se, da bo novi zakon Nemce stal okoli devet milijard evrov letno, a vlada zagotavlja, da so sredstva za 30-odstotno subvencioniranje naložb v nove ogrevalne sisteme in dodatnih 10 odstotkov za predčasno menjavo zagotovljena.

Opozicija je kritična, Alexander Dobrindt Krščanski demokrati svari, da nihče ne ve, od kod bodo prišli obrtniki, elektrika in tehnologije za izvajanje te prepovedi ogrevanja, kot se je izrazil, in še, da je to norost treba ustaviti.

V Nemčiji po nekaterih ocenah primanjkuje 60.000 inštalaterjev ogrevalnih sistemov. Nezadovoljen je tudi finančni minister Christian Lindner iz FDP-ja, a meni, da bo zakon v parlamentu doživel potrebne spremembe.